POSETA SAVETNIKA AMBASADE RUMUNIJE

 

Opštinu Lajkovac je danas posetio Stefan Imre, savetnik za privredu Ambasade Rumunije u Beogradu. Rumunskog diplomatu je u maloj sali Opštine Lajkovac primio predsednik Živorad Bojičić sa saradnicima. Privredni potencijal Opštinne Lajkovac , ovom prilikom, stručno je prezentovala Katarina Janić, rukovodilac Kancelarije za lokalni ekonomskki razvoj, a važeni gost je predstavio privredni potencijal svoje zemlje.
Rumunski diplomata, koji je u našoj zemlji godinu i po dana, obišao je brojne gradove u Srbiji i sa pojedinim lokalnim samoupravama započeo uspešnu saradnju. Ovom prilikom govorio je o konkretnim projektima na državnom nivou koji treba da budu realizovani u narednom periodu: ” Postoje četiri makroekonomska projekta Rumunije određena za Srbiju, a imam zadatak da za četiri godine realizujem najmanje dva. Nadam se da ću uspeti jer je moj kolega iz Budimpešte uspeo da za isto vreme sprovede sva četiri projekta. Osim toga, Rumunija je jedno od važnih energetskih područja u Evropi, sa velikim rezervama gasa, koji može da isporučuje Srbiji, a raspolaže i značajnim nalazištima nafte.Poseduje dve nuklearne hidroelektrane. Veliki smo proizvođači i isporučioci električne energije, radimo na konstrukciji voda od 400 kilovata, planiramo da napravimo interkontinentalni priključak za gas. Želja nam je da od Temišvara do Pančeva izgradimo kvalitetan autoput kako bismo imali zajedničku infrastrukturu koja povezuje naše dve države. Sve one stare rute koje imamo između naših država više nisu toliko upotrebljive. Nadam se da će bar jedan deo tog problema biti rešen za vreme mog mandata i da će to biti moj mali udeo u saradnji naše dve države ” zaključio je Imre.
Živorad Bojičić je, osim kratkog predstavljanja Lajkovca, rekao i da ovo nije jedina međunarodna aktivnost jer su u radnoj poseti opštini i predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji. ” Lajkovac je svojim ulaganjem u vodosnabdevanje, a naročito radovima vezanim za pripajanje i uklapanje u regionalni vodovodni sistem Stubo-Rovni, skrenuo pažnju Delegaciji EU i oni su izrazili želju da našu opštinu nagrade bespovratnim sredstvima za izgradnju celokupne vodovodne infrastrukture. To su sredstva od tri miliona evra koja će biti realizovana do kraja godine, preko JP „Kolubara“ iz Valjeva i budžeta Opštine Lajkovac”.
Predsednik Bojičić poklonio je Imreu skulpturu u drvetu Milutina Rankovića.
Sasvim izvesno, brojne su mogućnosti za privrednu saradnju Srbije i Rumunije, a Lajkovac već ima intenzivnu saradnju sa poslenicima kulture iz Rumunije.Nakon sastanka, Stefan Imre je sa direktorom Turističke organizacije Milutinom Rankovićem obišao nekoliko kulturno-istorijskih i turističkih znamenitosti na području Opštine Lajkovac.

Related posts