ASFALTIRANJE 12 KILOMETARA TRASE STARE “ĆIRINE” PRUGE U PUNOM JEKU

Asfaltiranjem deonice Bogovađa – Pepeljevac nastavlja se rekonstrukcija vrlo važnog putnog pravca za opštinu Lajkovac, a to je trasa stare „ćirine“ pruge dužine 12 kilometara, koja se proteže od Latkovića (opština Ljig) preko Donjeg Lajkovca, Bogovađe i Pepeljevca do Pepeljevačke rampe u Lajkovcu. U toku su radovi na delu od Bogovađe prema Pepeljevcu koje je, nakon asfaltiranja prve deonice, obišao predsednik opštine Andrija Živković sa saradnicima.

„Pre par nedelja završena je trasa kroz Donji Lajkovac dužine 2.500 metara. Juče je započeto, a biće završeno u subotu, asfaltiranje deonice dužine 2.500 metara od Bogovađe do Majdana u Pepeljevcu. Slede pripremni radovi od Majdana do mosta na Kolubari, čiji završetak očekujemo do kraja avgusta, a na kraju ostaje Železnička ulica u Lajkovcu i njen krak prema Elektrodistribuciji. Tada će biti kompletirano svih 12 kilometara. Na pojedinim mestima urađeni su kanali i propusti, prvi i završni sloj asfalta. I mi i meštani sela na trasi zadovoljni su izgradnjom ove saobraćajnice na kojoj asfalt nije postojao 30 godina, a povezuje i veliki broj susednih sela koja gravitiraju ka Ibarskoj magistrali, odnosno ka Županjcu. Ljudima koji svakodnevno putuju u Lajkovac znatno će skratiti put jer više neće morati da putuju preko Ibarske, nego trasom stare „ćirine“ pruge pa ulicom pored „Elmonta“, koju smo uradili prošle godine.“

Investitor rekonstrukcije 12 kilometara puta od Latkovića do Lajkovca su „Putevi Srbije“, a izvođač „Strabag“. Opštini Lajkovac su „Putevi Srbije“ za ovu godinu odobrili 370 miliona dinara za rekonstrukciju regionalnih i lokalnih puteva, što je rekordna suma po pitanju državnih ulaganja u obnovu infrastrukture opštine. Po završetku ovog puta sledi obnova ulice koja je korišćena prilikom izgradnje autoputa i pritom je znatno oštećena, od Pepeljevačke rampe do mosta na Kolubari, dužine kilometar. To je i ugovorna obaveza izvođača radova, firme „Šandong“.

Predsednik Opštine Andrija Živković kaže da će do kraja godine, zajedno sa ulaganjima iz lajkovačkog budžeta, biti asfaltirano 40 km puteva i ulica, što je nezapamćeno. Nada se da će, u saradnji sa Republikom, biti nastavljeno tom dinamikom.

Related posts