ODRŽANA 102. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

U susret Drugom rebalansu opštinskog budžeta i septembarskom zasedanju lokalnog parlamenta, prvom nakon letnje pauze, održana je 102. -ga po redu sednica Opštinskog veća.

Kao što je već ranije najavljeno, po novoj zakonskoj regulativi nadoknada za eksploataciju mineralnih sirovina, u slučaju Lajkovca je to ugalj, ubuduće neće biti uplaćivana lokalnim samoupravama već direktno Republici. To znači 105 miliona dinara manje u opštinskom budžetu zbog čega će se ubrzo pripremiti Drugi rebalans, kao i zbog većeg priliva sredstava od kazni za saobraćajne prekrašaje na teritoriji Lajkovca…

Zbog umanjenih sredstava tzv. Ekologije, odnosno nadoknade za eksploataciju mineralnih sirovina, pripremljene su i usvojene Druge izmene Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine i Druge izmene Programa za unapređenje uslova života lokalne zajednice za 2019. godinu. Usvojena je i dopunska tačka dnevnog reda – zahtev sindikata zaposlenih u Opštinskoj upravi za solidarnu pomoć.

U izjavi za medijie, datoj neposredno po završetku sednice, predsednik opštine Andrija Živković je rekao:

“Sigurno, današnja sednica Opštinskog veća jeste vid pripreme za predstojeću sednicu Skupštine, koja će biti održana početkom septembra. Primorani smo na Drugi rebalans budžeta za ovu godinu, zbog izmena zakona koje je Vlada usvojila u junu mesecu, a koji se odnose na Program uređenja uslova života lokalne zajednice, odnosno Program ekologije. Ovim izmenama, opština Lajkovc gubi na žalost novac u iznosu od 105 miliona dinara od ekologije, koji je dobijala od RB “Kolubara”, odnosno EPS -a, za ovaj drugi deo godine, tako da se moraju određene stavke iz Programa ekologije skinuti sa budžeta, odnosno, odnosno plana za ovu godinu.

Ali, ono što je najbitnije, kanalizacija u Slovcu u vrednosti od 23 miliona dinara je ostala i ona je upravo ugovorena, tako da ovi najbitniji projekti ugovoreni za ovu godinu neće biti skinuti i radiće se u ovoj godini.

Predstoji nam sledeća godina, koja će biti znatno teža od ove, u kojoj nećemo imati taj novac u iznosu od 105 miliona dinara. Pisaćemo naravno Ministarstvu finansija, za određeni povraćaj tog novca, videćemo u kom iznosu…

Tako da pojedine stvari koje smo planirali nećemo uraditi do kraja godine , kao što je šetalište na Kolubari, koje je planirano i nabavka je sprovedena, koje je trebalo da se otvori krajem avgusta, obustavljeno je upravo iz ovih razloga. To su dakle razlozi zbog kojih se radi Drugi rebalans budžeta i izmene u Programima rente i ekologije.

Što se tiče izmena u Programu rente, bitno je da smo rešili imovinsko – pravne odnose po pitanju izgradnje parka na mestu nekadašnje Zelene pijace, dodato je još milion dinara za njegovu izgradnju, tako da nakon rebalansa u septembru očekujemo da raspišemo nabavku za izgradnju parka i da on bude završen do kraja godine, kao i za izgradnju Seoske kuće u Pepeljevcu, koja čeka na izgradnju dugi niz godina.

Jedina novina u Programu jeste, da smo ipak uspeli da nađemo novca, iako je deo novca iz ekologije skinut, i da smo ubacili u Program put za Đoriće u Jabučju, čija je vrednost deset miliona dinara, koji če takođe biti raspisan u septembru.

To su neke novine u odnosu na prethodni rebalans i ono najbitnije što bi trebalo da bude na predstojećoj sednici Skupštine, koja će biti održana na samom početku septembra meseca.”

Dosta pažnje na ovoj sednici Veća izazvalo je izlaganje predstavnika „Gradske čistoće“ o zahtevu Dragoljuba Boškovića iz Lajkovca, koji sada ne dozvoljava da ekipa komunalnog preduzeća kopa u njegovom dvorištu, čak ni ručno, kako bi otklonila kvar na vodovodnoj mreži (s obzirom da vodovodna cev prolazi kroz njegovo dvorište). Zbog toga 30 domaćinstava nema vodu pa ni sam Bošković. Moguće je cev izmestiti u susednu ulicu, pod uslovom da se iz budžeta odobre sredstva za 80 metara otkopa i obezbedi saglasnost Nikolije Novaković, kroz čije bi dvorište morala proći cev. Opštinsko veće je zaključilo da se još jednom razgovara sa Boškovićem i gospođom Novaković, kako bi bila doneta konačna odluka.

Related posts