KNJIŽEVNO VEČE ZORICE TOMIĆ – “KNJIGA O ĆUTANJU”

Gradska biblioteka Lajkovac u četvrtak, 27. septembra od 19 sati u Gradskoj kući organizuje književno veče na kome će gost biti prof. dr Zorica Tomić. Pred nadiranjem “klime brbljanja”, Zorice Tomić svojom “Knjigom o ćutanju” pokazuje jedan drukčiji model komunikacije, u kome se ćutanje sagledava u svojim različitim vidovima, kao što su neizrecivo, prećutno, ućutkivanje, pravo na ćutanje…

“Dođite da poslušamo šta nam to kaže ćutanje,” poziva u ime organizatora mr Daren Milivojević.

Kakva je zapravo “Knjiga o ćutanju” autora prof. dr Zorica Tomić?

“Mi nismo samo svedoci i učesnici „komunikativnog delirijuma”, koji se ospoljava u obavezi da komuniciramo i oglašavamo, u toj neizgovorenoj ali podrazumevanoj prinudi da budemo umreženi i dostupni, raspoloživi za prijem i razmenu poruka, mi smo danas, potpuno opijeni himerama slobode govora i varljivom nadom da će se naš glas čuti, prevideli jedan u osnovi perverzni obrat. Moguće je da nam je u epohi buke promakao paradoksalni imperativ da istovremeno ćutimo i da se oglašavamo. Štaviše, sve je primetniji fenomen rastakanja svojevrsne ceremonije govorenja pred nadiranjem sveopšte klime brbljanja.

Knjiga o ćutanju predstavlja pokušaj da se ćutanje kao jedan od najzanimljivijih komunikativnih fenomena sagleda u njegovim različitim ospoljenjima, kao što su neizrecivo, prećutno, ućutkivanje, pravo na ćutanje itd. Ćutanje kao izbor danas, paradoksalno, predstavlja vid otpora prema razularenom iskazivanju i time, možda, poslednju odbranu smislene komunikacije. ”

Zorica Tomić (rođena je u Beogradu 1959.) je srpski kulturolog, sociolog kulture, publicista i kolumnista u brojnim novinama i časopisima.

Diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu gde je i doktorirala 1996. godine. Danas živi u Beogradu sa svojom ćerkom. Radi kao vanredni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu gde predaje Kulturologiju i Komunikologiju kao i na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend univerziteta, a do januara 2005. godine je četiri godine predavala na Fakultetu političkih nauka.

Ukazom predsednika Srbije, Borisa Tadića, donetim na osnovu Ustava Srbije, Zorica Tomić je 16. septembra 2009. godine postavljena na dužnost ambasadora Republike Srbije pri Stalnoj delegaciji Republike Srbije pri UNESKO u Parizu. Sa te pozicije opozvana je 7. novembra 2013. godine.

U svoje dve knjige, Komunikologija i Komunikacija i javnost, bavi se fenomenom komunikacije, njenim značajem kao i odnosom komunikacije i različitih oblasti, a kao najvažnije navodi koji su uslovi uspešne komunikacije.

Njene knjige se koriste kao univerzitetski udžbenici.

Related posts