PČELARI OSNIVAJU POLJOPRIVREDNU ZADRUGU

Grupa mladih pčelara sa područja lajkovačke opštine odlučila je da formira Poljoprivrednu zadrugu i već je uveliko poodmakla u realizaciji svoje ideje.

Lokalna samouprava je već dala neophodnu traženu saglasnost na upotrebu imena Lajkovac u nazivu njihove zadruge.
Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je naglasio značaj ekspanzije i sve veće popularnosti pčelarske proizvodnje, koja je animirala i veliki broj mladih: “Mi smo ove godine povećali budžet za poljoprivredu i izdvajanja za pčelarstvo, što vidimo kao nosioce razvoja u budućnosti, i u Srbiji i u Lajkovcu. Lajkovački pčelari su u usponu, ima ih sve više. Raduje što se sve veći broj mladih bavi pčelarstvom. Takođe, predsednik lajkovačkog Društva pčelara je mlad pčelar Predrag Kovačević. Kao i do sada, svu neophodnu pomoć koju opština može da pruži pčelari će imati i u narednom periodu. Kako su oni prepoznatljivi, imaju svoj brend, odlučili smo da izađemo u susret njihovom zahtevu i damo saglasnost da koriste ime Lajkovac u svom nazivu i sigurni smo da će to doprineti popularizaciji Lajkovca, a njima će pomoći u plasiranju proizvoda”.

Sve češći su slučajevi da pčelari, posebno mladi, svoj hobi sticajem različitih okolnosti pretvore u profesiju. Pčelarstvo je definitivno u ekspanziji i iskusni i vešti pčelari, posebno udruženi, mogu na ovaj način sasvim pristojno izdržavati porodicu i ostvariti značajnu zaradu. Ekspanzija pčelarstva povlači za sobom i boljitak u svim pratećim sferama. Valjda će sve to doprineti i većoj potrošnji meda po glavi stanovnika, a samim tim i zdravlju ljudi.

Predrag Kovačević, mlad i ambiciozan pčelar i predsednik Društva pčelara Lajkovac je pojasnio za portal LAJKOVAC NA DLANU ideju o osnivanju zadruge:
“Poljoprivredna zadruga Lajkovac je ideja Djordja Vićentijevića ( budući direktor zadruge) pčelara iz Lajkovca, čiju su ideju podržali Goran Pavlović (Lajkovac), Milos Mirković (Rubribreza), Milan Kuljanin (Rubribreza) i moja malenkost Predrag Kovačevic (Jabučje). Ideja je podržana i od velikog broja pčelara koji bi kasnije mogli da se uključe kao kooperanti.
Cilj zadrugarstva u ovom slučaju je prepoznata šansa da tako udruženi možemo postići bolje rezultate u proizvodnji i prodaji meda i ostalih pčelinjih proizvoda, kao i drugih poljoprivrednih proizvoda, ako se ukaže prilika za to.
Za razliku od Društva pčelara Lajkovac, čije delovanje je u poslovanju dosta ograničeno i služi uglavnom da se bavi edukativnim, koordinacionim i promotivnim aktivnostima, zadruga bi se bavila konkretnom proizvodnjom i trgovinom.
Ideju je ohrabrila i činjenica da su zadruge trenutno u Srbiji povlašćena pravna lica, kojima su na raspolaganju brojne subvencije.”

Inicijator ideje, takođe mlad pčelar, ali sa značajnim iskustvom u oblasti trgovine, Djordje Vićentijević, budući direktor zadruge kaže:
“Poljoprivredna Zadruga Lajkovac se osniva na ideji udruživanja iz razloga zajedničkog plasmana meda, ostvarenja veće konkurentnosti i konačne dobiti kao i lakšeg i jeftinijeg organizovanja proizvodnje, dobijanja drugih proizvoda na bazi meda i njihov plasman na domaće, a u budućnosti sa povećanjem kapaciteta i strano tržište. Zadruga pored primarne delatnosti proizvodnje i pakovanje meda , svoje aktivnosti će usmeriti na dobijanju krajnjih proizvoda iz drugih grana poljoprivrede i njihove distribucije. Plan je oživljavanje poljoprivredne proizvodnje udruživanjem sa proizvodjačima drugih poljoprivrednih grana i njihovo pakovanje zarad dobijanja gotovih proizvoda koji imaju višu cenu na tržištu i time omogućimo održivi razvoj poljoprivredne proizvodnje.”

Related posts