SLOVO O MILUTINU – IZBOR IZ BIBLIOGRAFIJE

Biblioteka “Dimitrije Tucović“ iz Lazarevca, izdala je publikaciju, izbor iz bibliografije o vajaru Milutinu Rankoviću „Slovo o Milutinu“. Za tu priliku izabrano je osamnaest citata eminentnih likovnih kritičara, književnika i novinara bivše Jugoslavije, ali i iz inostranstva, nastalih od 1983. godine do danas. Medju piscima su i književnici Radovan Beli Marković i Slaven Radovanović, te istoričari umetnosti Dušan Milovanović, Zorica Djordjević, Ljubica Jelisavac, Ljiljana Subotić i drugi.

Posebno su interesantne beleške ruske novinarke Elene Natikine, koja izmedju ostalog kaže: „ Nemoguće je bilo zamisliti da taj čovek živi u istom vremenu kao mi. Učinilo nam se da je Milutin junak iz neke daleke prekrasne bajke, kao i njegovi radovi – sa toliko snage, lepote i ljubavi prema svojim korenima…“ , dok ruska režiserka Alisija Belkova piše: „Milutin je odmah našao svoj pravac ka duhovnoj umetnosti, ali je dugo tragao za stilom. On nije poznat samo na teritoriji bivše Jugoslavije, nego i na tako dalekim tačkama sveta kao što su Australija i Novi Zeland…“

Publikacija je ilustrovana i fotografijama koje su radili Eleonora Ranković, Zoran Jovanović Mačak i narodna umetnica Rusije Natalija Čeban.

Promovišući ovu publikaciju Jasmina Ivanković, direktorka biblioteke, napomenula je razlog zašto je „Slovo o Milutinu“ izdato u Lazarevcu, jer je ovaj umetnik svoju afirmaciju i karijeru započeo 1982. godine likovnom kolonijom u Dudovici i prvom grupnom izložbom u lazarevačkom centru za kulturu. Ona je dodala da su se posle toga Milutinu Rankoviću otvorila vrata svetskih galerija u Moskvi, Parizu i Bratislavi, i da bi se posmatrajući ovog umetnika, na prvi pogled moglo reći da je to savremeni – evropski čovek, ali koji nas vrlo često u svetu predstavlja ne samo sa svojim radovima već i odeven u srpsku narodnu nošnju i tako pronosi ime svoje Kolubare, Lajkovca, pa i Lazarevaca.

Related posts