ZAVRŠETAK VRTIĆA

U toku je završna faza izgradnje novog objekta Predškolske ustanove „Leptirić“, za koji su Opština Lajkovac i Ministarstvo privrede izdvojili po 18 miliona dinara.

Izgrađena je kotlarnica, urađena ograda, u toku je instaliranje mreže za snabdevanje vrtića električnom energijom sa obližnjeg trafoa, rade se pristupne saobraćajnice i finalni unutrašnji radovi. Posle toga ide parterno uređenje dvorišta, odnosno postavljanje tartana, sprava, klupa, zelenila… Nova kotlarnica dislocirana je iz kruga Predškolske ustanove, što će omogućiti rušenje stare kotlarnice i montažnog objekta vrtića i spajanje stare zidane zgrade vrtića pasarelom (toplom vezom) sa novim objektom. Predškolska ustanova je dobila novih 19 ari neiskorišćenog placa između vrtića i Doma zdravlja, tako da će novi vrtić imati puno prostora za aktivnosti vaspitača sa decom. Očekuje se da svi radovi budu završeni do kraja avgusta ili početka septembra, kako bi svi mališani novu obrazovno-vaspitnu godinu započeli u novom objektu.

Nova zgrada vrtića od 1300 kvadratnih metara imaće 10 soba, kuhinju za potrebe cele Predškolske ustanove, višenamenski prostor koji će biti i fiskulturna sala i igraonica za decu, kao i kancelarije za osoblje i administraciju. U novom objektu biće smešteno 250 do 300 dece. Postojeći kapaciteti Predškolske ustanove prebukirani su već nekoliko godina, što je rešeno formiranjem izdvojenog odeljenja u Domu mladih i angažovanjem radnika u prekobrojnim grupama. Značajno će biti rasterećene postojeće prekobrojne grupe, koje su trenutno 20 odsto preko normativa. Na taj način rad sa decom biće humaniji, kvalitetniji i bezbedniji. Deca koja trenutno borave u izdvojenom odeljenju Predškolske ustanove u Domu mladih, njih 105 koji pohađaju pripremni predškolski program, takođe će biti smeštena u novi objekat. Otvaranjem novog objekta biće ukinuta lista čekanja, prekobrojne grupe i izdvojeno odeljenje u Domu mladih. Predškolska ustanova će smanjiti troškove, a svoj deci biće dostupni sadržaji koji postoje u centralnom objektu.

Opštinsko rukovodstvo sa direktorkom PU Leptirić Milom Mitrović priprema otvaranje odeljenja za decu sa posebnim potrebama, najavio je predsednik Andrija Živković.

Related posts