ŽENE DOMINIRAJU U JAVNOM ŽIVOTU LAJKOVCA

Povodom 8. marta, komentarišući položaj i ulogu žena u političkom i javnom životu Lajkovca, direktorka PU “Leptirić” Mila Mitrović Lončar je najpre podsetila na dobro poznatu tvrdnju da je politika previše ozbiljna stvar da bi se njome bavili isključivo muškarci. Ponosno je istakla da na ovom planu u Lajkovcu stvari stoje dosta dobro i da je dugi niz godina unazad princip zastupljenosti žena odlično ispoštovan i to čak do te mere da su u manje zastupljen pol možda u ovom slučaju muškarci.

Mila Mitrović Lončar je i odbornik u lokalnom parlamentu, šef je vladajuće odborničke grupe i koordinator lokalne Ženske odborničke mreže, jedne od prvih formiranih u Srbiji. U politici je aktivna preko dve decenije, obavljala je brojne političke i važne društvene funkcije, a bila je i kandidat za narodnog poslanika.

Na osnovu svog bogatog iskustva u političkom i javnom životu, Mila Mitrović Lončar je komentarišući prilike u Lajkovcu na ovom planu rekla:

” Žene su po prirodi odgovorne i tako rade i svoj posao i odgovorno vrše funkcije na kojima se nalaze. Evo, u ovom sazivu imali smo po prvi put predsednicu lokalnog parlamenta, imamo zatim direktorke ustanova, šefove odeljenja u Opštinskoj upravi, glavnog urbanistu, inspektorke, sve su to žene koje odgovorno vrše svoje funkcije i odgovorno obavljaju svoj posao. Smatram da žene, bez obzira što imaju višetruku ulogu i imajuči u vidu tempo u kome se živi, odgovornost prema porodici, privatnom životu, itekako treba da učestvuju osim svoje profesije i u društvenom životu. Sigurna sam da je doprinos žena veliki, kada je u pitanju napredovanje, uspeh i razvoj naše opštine. Naše muške kolege su pri tom jako korektne i naviknute na zajedničko traženje kvalitetnih rešenja i na tom planu imamo u osnovi pozitivni iskustvo. Ipak, ovo je Srbija, prisutan je svakako i taj muški princip, ali mi smo uporne i istrajne u toj borbi za naš stav i mišljenje. Nije to borba za funkcije, nego zaista dajemo dobre predloge koji su ostvarivi, tako da je lepo i nije teško sarađivati sa muškarcima. U svakom slučaju, na dobrobit građana, svih onih koji u nas birali na ta mesta, svi imamo odgovornost da kada zatreba zaboravimo lične reakcije, afinitete, možda nekada i lične simpatije ili animozitete, uvek se mora gledati šta je prioritet za razvoj mesta i u skladu sa tim odlučivati.”

Definitivno, opština Lajkovac je jedinstven i redak ovakav primer u analizi rodne ravnopravnosti i zastupljenosti žena u političkom i javnom životu. Pored toga što je po prvi put u ovom sazivu u Lajkovcu žena predsednica lokalnog parlamenta, žene su u Lajkovcu direktorke osnovne i srednje škole, Doma zdravlja. Osim komunalnog preduzeća i Turističke organizacije, žene su u Lajkovcu direktorke svih ostalih javnih ustanova čiji je osnivač lokalna samouprava: biblioteke, Kulturnog centra, vrtića, Ustanove za sport, a veliki broj žena je uspešan i na drugim važnim poslovima i odgovornim funkcijama. Pri tom, podjednako su angažovane i uspešne i na ličnom i porodičnom planu.

Pored žena angažovanih u političkom životu i na rukovodećim pozicijama u javnom sektoru, Lajkovac svakako ima i brojne upešne književnice, umetnice, sportistkinje, advokatice, preduzetnice i poljoprivrednice.

Related posts