LAJKOVAČKI OSNOVCI IMAJU BROJNE POGODNOSTI

Kada neko bira mesto za život, među brojnim parametrima koje razmatra su svakako uslovi vezani za rast i vaspitno – obrazovni razvoj dece.

Opština Lajkovac kontinuirano veliku pažnju posvećuje upravo najmlađima, pa pored PU “Leptirić” koja je jedna od najreprezentativnijih u Srbiji, i lajkovački osnovcui imaju brojne benefite u odnosu na druge sredine.

Postoje aspekti koji su zakonska obaveza na planu osnovnoškolskog obrazovanja, a postoje i segmenti koji su dodatna pogodnost učenicima, koji bitno olakšavaju i roditeljima u organizaciji života tokom školovanja dece.

Direktorka lajkovačke OŠ”Mile Dubljević” Biljana Žujović u obilju specifičnih benefita za lajkovačke osnovce izdvaja sledeće:  

“Do sada su svi prvaci dobijali besplatne udžbenike, a od predstojeće školske 2024/2025. godine svi učenici mlađih razreda, odnosno od prvog do četvrtog razreda, na području opštine Lajkovac dobijaće  besplatne udžbenike.  Već godinama unazad svi prvaci dobijaju školski pribor. Već šest godina svi Vukovci dobijaju tablete, a đaci generacije, pored brojnih drugih nagrada dobijaju laptop. Đaci generacije i nosioci Vukovih diploma ove godine dobijaju i novčane nagrade u iznosu od 15.000 dinara, a lokalna samouprava ozbiljno razmatra da se nagradnom fondu za najbolje učenike od naredne godine pridoda i letovanje.  

Za učenike primaoce socijalne pomoći obezbeđena je besplatna užina, a za Novu godinu paketići. U saradnji sa Crvenim krstom, deca iz najugroženijih podorica imaju organizovan odlazak na more. Dosta se ulaže u poboljšanje uslova rada i u matičnoj školi i u izdvojenim odeljenjima.

U školi već nekoliko godina postoje tri grupe produženog boravka, što roditeljima mnogo znači. Veliku pažnju posvećujemo inkluzivnom obrazovanju.

Svake godine u toku Dečije nedelje lokalna samouprava odvoji sredstva za nabavku sportske opreme, što osnovcima znači u realizaciji nastave fizičkog vaspitanja, a posebnu radost pričinjava prvacima. Dodala bih, školski sportski tereni spadaju u nešto što se podrazumeva, ali lajkovački osnovci su ovog proleća renoviranjem postojećih dobili zaista namodernije moguće.

Za osnovce prevoz je zakonska obaveza lokalne samouprave, pa svi osnovci sa područja opštine Lajkovac imaju besplatan organizovan prevoz. Iako lokalna samouprava nema tu obavezu za srednjoškolce, prevoz je besplatan i za sve učenike lajkovačke SŠ “17. septembar”.

Sve ovo je ono što ne mora, što nije zakonska obaveza, a u našoj školi funkcioniše, a mi ćemo se svi zajedno i dalje truditi da ovakvih pogodnosti i u matičnoj školi ii u svim izdvojenim odeljenjima, kao i u školi u Jabučju bude što više.”

Related posts

Leave a Comment