REKONSTRUISANI SPORTSKI TERENI U ZONI LAJKOVAČKE OSNOVNE ŠKOLE  

Kao što je opštinsko rukovodstvo i najavilo krajem prošle godine, svi mali tereni u sportsko-rekreativnoj zoni Lajkovca ovog proleća dobili su savremenu i bezbedniju tartan podlogu.

Danas je predsednik opštine Andrija Živković sa saradnicima predstavio javnosti završenu rekonstrukciju sportskih terena u dvorištu škole „Mile Dubljević“, koji su dobili potpuno nov i moderan izgled i tom prilikom izjavio:

„Kada smo u decembru pravili budžet za 2024. rekli smo da ćemo dobar deo radova posvetiti najmlađima i sportskoj infrastrukturi.

Pre nekih mesec dana završen je košarkaški teren u okviru stadiona Železničara, kojim gazduje Ustanova za sport, a juče su završena tri maltene nova terena u okviru OŠ „Mile Dubljević“: fudbalski, košarkaški i odbojkaški.

Osim postavljnja moderne tartan podloge, zamenjeni su koševi i stubovi na terenima za košarku i odbojku.

Kompletno je renoviran i mini-pič teren, gde je zamenjena potpuno dotrajala drvena ograda, urađene kapije i zamenjena veštačka trava-podloga, biće u funkciji za nekoliko dana. Izuzetno mi je dragi da će naši najmlađi sugrađani imati savremene uslove za bavljenje sportom, bilo na časovima fizičkog vaspitanja, bilo u slobodno vreme, što se odnosi i na sve građane.

Sličan teren, ali ne sa ovom podlogom, uskoro će biti završen u osnovnoj školi u Ćelijama. U planu nam je da rebalansom budžeta odvojimo novac kako bismo u seoskim sredinama uradili slične stvari, nadam se da ćemo u naredne dve-tri godine u svim  izdvojenim odeljenjima matične škole uraditi slična igrališta, kako bi naši najmlađi imali adekvatne uslove za bavljenje sportom. Nadamo se da će deca bitin zadovoljna i da će ih na ovim igralištima biti mnogo više nego pre.

Imamo još planova za ovaj deo Lajkovca, gde se nalaze škole, vrtić, hala i bazen, tako da ćemo pokušati da rebalansom budžeta izdvojimo novac za izgradnju jednog velikog igrališta, odnosno parka između Sportske hale i Srednje škole, na površini od 500 kvadrata. Biće to stvarno impozantan park, namenjen svim stanovnicima opštine Lajkovac. Slične stvari planiramo i u manjim sredinama, pre svega u selima.

Očekujemo da sledeće godine, uz pomoć Fudbalskog saveza Srbije, odnosno FS Regiona zapadne Srbije, konačno uradimo veštački teren za veliki fudbal. Takođe, blizu smo odluke da rebalansom budžeta odvojimo novac za projektovanje letnje plaže u sklopu zatvorenog bazena, kako bi radio cele godine. Dakle, pored ulaganja u putnu infrastrukturu i ostalih radova, veliki deo budžeta ćemo izdvajati i za sportsku infrastrukturu, na dobrom smo putu da to realizujemo kako smo i zamislili krajem godine.

Zadovoljan sam ovim radovima, kao i komentarima najmlađih, ali i starijih ljudi koji su se nekada bavili sportom, tako da ću završiti njihovom rečenicom: „Da smo mi imali ovakve uslove za bavljenje sportom, ko zna gde i u kojim klubovima bismo sada igrali“. To nam je podstrek da nastavimo u ovakvom pravcu i da radimo dobre stvari za građane opštine Lajkovac, a pre svega za najmlađe.“

Direktorka škole Biljana Žujović izuzetno je zadovoljna rekonstrukcijom sportskih terena, kao i saradnjom sa lokalnom samoupravom:

„Ovim terenima naša škola i učenici će, pored estetskog dela, koji je svakako značajan, dobiti mnogo i na kvalitetu nastave. Ali, ne samo učenici škole, svi znamo da su školska dvorišta mesto okupljanja mladih u slobodno vreme, tako da se nadam se da će se sada još više okupljati u školskom dvorištu i provoditi vreme u sportskim igrama, a manje kraj raznih ekrana. Ovo je jedan primer dobre saradnje sa lokalnom samoupravom i razumevanja koje imaju za poboljšanje uslova i kvaliteta rada u školi.“

Rekonstrukcija školskih igrališta svakako će poboljšati kvalitet izvođenja nastave fizičkog vaspitanja, ali će privući i građane da se rekreativno bave sportom, o čemu je govorio profesor fizičkog vaspitanja Marko Ivković:

“Ovim sportskim terenima dobili smo veliku stvar za decu, ne samo za realizaciju nastave fizičkog vaspitanja, veći i mogućnost da dolaze na terene gde će im u svakom momentu biti dostupno da se bave sportom, da se brinu o svom zdravlju I obogate svoje društvene živote. I svim građanima naše opštine ovi tereni će dobro doći. Ova investicija je višestruko i nemerljivo isplativa.“

Related posts

Leave a Comment