UZ NASTUP HORA PESNIK MIRICKI PREDSTAVIO ŽITIJA SVETIH

U organizaciji Kulturnog centra „Hadži Ruvim“, u sali Gradske kuće u Lajkovcu održano je Muzičko pesničko veče Hora Kulturnog centra “Hadži Ruvim” i pesnika Andreja Mirickog. 

Horom je, uz klavirsku pratnju, dirigovao mr Uroš Stepanović, dugogodišnji rukovodilac hora koji uspešno funkcioniše pri lajkovačkom Kulturnom centru.  

Na samom početku ove nesvakidašnje muzičko – poetske večeri, Milutin Ranković je u znak zahvalnosti za dugotrajnu saradnju u ime organizatora uručio zahvalnicu mr Urošu Stepanoviću.

Spoj kjnjiževne večeri i koncerta hora pokazao se izuzetnim, konstatovao je mr Uroš Stepanović:

“Hor se večeras predstavio sa pesmama Vladike Nikolaja, koje su divne Bogomoljačke pesme iz ovog kraja. Bila je to jedna divna Celina sa pesnikom Mirickim, sila reči i divne muzike. Nadam se da je publika uživala i u koncertu hora i u predstavljanju pesnikove zbirke Poezija žitija Svetih.”

Uz opasku, da bi trebalo poraditi na omasovljenju hora, Stepanović je najavio da će naredni period biti u znaku priprema za obeležavanje jubileja 110 godina Kolubarske bitke i pripreme koncerta Bogomoljačkih pesama Sv. Vladike Nikolaja, koje su kako kaže jedna divna celina, teologija rečena jednim jednostavnim jezikom.

Pesnik Andrej Miricki obreo se ove večeri prvi put među Lajkovčanima i to samo dan nakon što mu je izašlo drugo dopunjeno izdanje knjige Poezija žitija Svetih, tako da je ekskluzivno promovisana upravo pred lajkovačkom publikom:

“Spoj sa horskom muzikom bio je sjajan, a Lajkovčani su bili divni domaćini. Ovo je neponovljivo iskustvo, jer sam prvi put besedio, odnosno čitao moje pesme, a imao sam i hor kao prijatelje na sceni, tako da je ovo muzičko –poetsko veče dobillo punoću i voleo bih da se to ponovi, ali i da sledeći put vidim punu salu.”

Na Spasovdan je pesniku objavljeno drugo dopunjeno izdanje knjige Žitija Svetih, uz prvobitnih 80, knjiga sada sadrži 160 žitija. Kroz poeziju, opisani su životi svetitelja SPC, kao i veliki praznici, poređani kao crkveni calendar kroz celu godinu. I novo izdanje knjige predstavljeno je premijerno upravo u Lajkovcu.

Pesnik je po obrazovanju lekar, pa je na pitanje, kako se uklapaju lekarski poziv, poezija i vera odgovorio: “Pravoslavlje iznad svega! Da se vratimo onome čemu nas je učio Sv. Sava.”

Hor i pesnik priredili su jedan nesvakidašnji doživljaj prisutnoj publici.

Related posts

Leave a Comment