DANICA ZASIJALA I 13. PUT

Upravo je izašla iz štampe trinaesta po redu knjiga lajkovčanke Danice Đurić, pod naslovom “Padaju zvezde”. U upravo objavljenoj knjizi našli su se na jednom mestu: razgovori sa Čarlijem (Čarlsom Bukowskim), jedna Plava Zvezda i Bila sam.

Povodom objavljivanja nove knjige, autorka Danica Đurić je za portal lajkovacnadlanu.rs rekla:

“Prvi deo knjige zauzeo je sasvim opravdano Čarli – Čarls Bukowski – američki pisac, romansijer i pesnik poznat po svom vulgarnom izražavanju, ali poznat i priznat i kao takav. Zaživeo je u meni kada sam imala nekih četvrt veka , bile su mi jako bliske njegove pesme i mada sam živela mirnim porodičnim životom meni je bio drag način njegovog življenja. Imao je četrdeset kada sam se rodila, imala sam trideset dve kada je umro, ali njegov stil izaziva i priziva me . Imala sam potrebu da mu pišem pa makar i posthumno, da podelim sa njim vreme današnje pandemijsko i koje će čitaoci pronaći u nekim pesmama. Imala sam potrebu da se sa njim sastajem i razilazim, da pijemo i ispraćamo se, baš kao što je on to za života činio. Isto tako pre nekoliko godina u meni se nenadano “rodila” jedna Plava zvezda, jer u vedrim noćima često sedim zagledana u nebo tražeći zvezdana sazvežđa i nekako mi se uvek učini da jedna treperi plavim sjajem – eto i ona je dobila mesto u ovoj knjizi, možda sasvim zasluženo uz Čarlija . Treći deo ove knjige zauzimaju pesme o čoveku i njegovoj prolaznosti – Bila sam… o svemu onome što je čovek za života bio ili ono što je mogao da bude. Možda ste se i vi ponekad osećali veliki kao planina, a nekad tako majušni kao jedna obična kaplja znoja koja će skliznuti sa vašeg čela na zemlju.”

Autorka izražava javnu zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos da knjiga bude objavljena:

“Veliku zahvalnost dugujem mojim dragim prijateljima koji su pomogli štampanje knjige: Veri Stanković , Veri Piper, Zoranu Brkiću, Slobodanu Grbiću i mom sinu Nebojši Đuriću . Takođe veliki udeo u ovoj knjizi pripada dragoj prijateljici i pesnikinji Ljiljana Milićević koja je stavila svoj neobičan pečat na ove pesme –   O pesmama, Lj.M. Lekturu je uradila draga Milanka Mirković, profesor srpskog jezika u penziji. I na kraju,  kao šlag na tortu, moja divna prijateljica, (ponekad moje drugo Ja ) izuzetno talentovana slikarka Stamena Matović Zivković overila je svojom umetničkom slikom  – Bukowski i Ja korice ove knjige. “

Promocija nove knjige Danice Đurić biće održana u okviru programa Dani Lajkovca, a u organizaciji Gradske biblioteke Lajkovac i imaće humanitarni karakter. Sav prihod od prodatih knjiga biće uplaćen na račun Jane Simić iz Lazarevca u cilju njenog daljeg lečenja, a neki drugi naslovi Danice Đurić biće u prodaji na bazaru 16. jula u Lazarevcu, takođe za Janu!

Related posts

Leave a Comment