DRUŽENJE PISCA ZA DECU BILJANE MARKOVIĆ JEVTIĆ SA PREDŠKOLCIMA

Pred sam kraj vaspitne godine za predškolce lajkovackog “Leptirića” upriličeno je gostovanje  pisca za decu Biljane Markovic Jevtić.

Višestruko nagrađivana, Biljana Marković Jevtić je već uveliko zauzela svoje odlično pozicionirano mesto u svetu srpske dečije književnosti.

Neposredno nakon učešća i na ovogodišnjim Zmajevim dečijim igrama u Novom Sadu, ovom prilikom predškolcima je u Lajkovcu predstavljen autorkin roman za decu”Avantura na vidiku”.

Predškolci su bili veoma aktivni pri samoj promociji romana, imajući u vidu da je zamišljeno da promocija bude interaktivmog karaktera, tako da je podrazumevala učešče dece.

Deca su demonstrirala ponašanje glavnih junaka ovog romana za decu, navodeci neka svoja iskustva, kao i znanja, što je naročito impresioniralo gošću vrtića.

Druženje je predstavljalo zadovoljstvo za sve učesnike, pa je dogovoreno da se ono nastavi i da bar jednom godišnje Biljana bude gost ustanove.

Družila sam se sa predškolcima, pčelicama pametnicama u vrtići „Leptirić” u Lajkovcu. Ugostili su me moja drugarica, direktorka vrtića Mila Lončar Mitrović, deca i vaspitači – rekla je ushićeno dečiji pisac Biljana Marković Jevtić, Lajkovčanka poreklom, kojoj ovo gostovanje očigledno puno znači, a zadovoljstvo je evidentno bilo obostrano, i pritom dodala:

“Predškolcima sam predstavila svoju knjigu „ Avantura na vidiku”. To je priča o dva seoska miša Saveti i Sveti, koji su sa deda Lekinog salaša, otišli u grad u avanturu. U gradu su upoznali kompjuterskog miša Mausa, koga su naučili šta je „napolje”, kako izgleda kada imaš pravo srce i objasilu su mu šta je sreća. Deca su me oduševila, učestvovali su u priči, imali su sjane ideje i odlična pitanja. Tolike su pametnice da bi mogli komotno da preskoče prvi i drugi razred i da se upišu u treći. Zaista tako mislim. Zahvalila bih se direktorki vrtića, mojoj drugarici Mili Lončar na pozivu i gostoprimstvu, kao i deci i vaspitačima na sjanom danu provedenom u „Leptirću”.

U ponedeljk i utorak bila sam na Zmajevim dečjim igrama. Mogu reći da je za mene velika privilegija da dobijem poziv za ovu najveću manifetaciju za decu i pisce za decu. Gostovala sam u dve novosadske škole „Nikola Tesla” i „Duško Radović”. Druženje sa decom je bilo veoma inspirativno i maštovito. Svakom piscu za decu veoma je značajno kada dobije povratnu informaciju od svojih čitalaca. Mislim da su deca najbolji i najiskreniji kritičari. Iskoristila sam priliku i da sa svojum kolegama piscima popričam, razmenim mišljenja, i naravno da se družim. Zmajeve dečje igre su mi otvorile svoja vrata kroz koja svake godine sa radošću prolazim.

Ipak, susret sa lajkovačkom publikom je za mene uvek poseban doživljaj!”

Related posts

Leave a Comment