IZLOŽBA RADOVA DANKE IVANOVIĆ DOSTUPNA DO 25. MAJA

U Galeriji Kulturnog centra “”Hadži Ruvim” Lajkovac, u prisustvu brojne publike otvorena je prva samostalna izložba slika, ikona i kaligrafije Danke Ivanović.

U ime organizatora, prisutnima se najpre prigodnim rečima obratio direktor Milutin Ranković, koji je u svom prepoznatljivom maniru umetnicu prestavio kroz priču o dugotrajnoj uspešnoj saradnji najavljujući tajanstveno realizaciju jedne originalne ideje, na kojoj se već uveliko radi.  

Autorka je inače već poznata lajkovačkoj galerijskoj publici, što je i napomenula u svom kratkom obraćanju, a zahvalivši se na dosadašnjoj saradnju izrazila je i nadu u buduće projekte vezane za lajkovačku ustanovu kulture.

Na otvaranju izložbe Aleksandra Tanić, istoričar umetnosti je predstavljajući autorku izložbe, ovu izložbenu postavku i njen stvaralački put i opus rekla:

“Izložba likovnih radova Danke Ivanović, približiće nam umetnički profil jedne mlade umetnice koja posvećeno istražuje i neguje tradiciju ćiriličnog rukopisnog pisma i njegovih formi. Svoje ikonopisačko umeće često inkorporira u kaligrafski rad, pa se može reći da postoji jedna vrsta dijaloške forme koja u svojim ikonopisačkim i kaligrafskim varijacijama nije opterećena originalnošću, već za cilj ima prenošenje određene simboličke vrednosti. Danka Ivanović deluje u okviru grupe slobodnih umetnika koji su se upoznali na Akademiji Srpske Pravoslavne Crkve, kao polaznici profesionalnog kursa kaligrafije u školskoj 2022-2023. godini. U detinjstvu je usavršavala slikanje i crtanje kod lozničkog akademskog slikara Drage Simića, dok su joj u selu razne trske služile kao pisaljke kojima je pravila prve korake ka dostizanju ozbiljnije estetske punoće kaligrafskog pisma i pronalaženja smisla u jednoj izuzetno delikatnoj likovnoj sferi. Tu delikatnost i finoću izrade slova karakteriše jedan gotovo meditativni karakter, koji ovaj odnos pisma i kaligrafa odlikuje intimnom praksom. U Školi za dizajn Bogdan Šuput, kod profesora Dragana Ristića dublje se upoznaje sa pismom i kaligrafijom, kako bi dalje na Bogoslovskom fakultetu kod profesora Željka Komosara usavršavala kaligrafiju u okviru profesionalnog kursa. Kao slikar i ikonopisac, sa svoje tri ikone učestvuje u ruskom katalogu „Hrišćanska umetnost 2024“ u izdanju Moskovske Patrijaršije. Sa svojim kolegama kaligrafima bavi se ispisivanjem zdravica Milutina Rankovića. Danka je učesnik brojnih manifestacija i projekata vezanih za promociju kaligrafije, kroz koju se neguje kultura pisane reči i odnos prema bogatom nasleđu srpskih rukopisnih knjiga. Međutim, ne treba zaboraviti da kaligrafija kao grana likovne umetnosti sa sopstvenim tehničkim i umetničkim zakonitostima, itekako pronalazi mesto u okviru savremene komunikacije. Slikarstvo, ikonopis i kaligrafija čine Dankine glavne likovne preokupacije koje predstavljaju odredišne tačke na putu ka razumevanju jednog subjektivnog umetničkog izraza okrenutog istraživanju duhovnosti.”

Samostalna izložba Danke Ivanović u Lajkovcu izazvala je veliku pažnju ovdašnje javnosti.

I

zložbena postavka radova Danke Ivanović biće dostupna lajkovačkoj galerijskoj publici do 25. maja.

Related posts

Leave a Comment