MAJSKI SUSRETI NA LETNJOJ POZORNICI BIBLIOTEKE „RADOVAN BELI MARKOVIĆ”

Tradicionalni Majski susreti u organizaciji Turističke organizacije opštine Lajkovac, po prvi put su održani na letnjoj pozornici Biblioteke “Radovan Beli Marković”.

Replike konaka Brene Mihailović i konaka Radića predstavljaju svojevrsne spomenike kulture i odraz su specifične arhitekture ruralnog područja iz 19. veka.

Prema rečima direktorke Turističke organizacije opštine Lajkovac Dušice Jovičić, celokupan prostor adaptiran je u jednu kompleksnu turističku celinu, obogaćenu konacima koji su zasigurno nezaobilazna turistička atrakcija na teritoriji naše opštine. Konak Brene Mihailović, danas je pretvoren u prostor biblioteke, dok nešto manji konak Radića sadrži Zavičajno odeljenje, Legat Radovana Belog Markovića i njegove supruge Emilije, te spomen sobu našeg čuvenog književnika. Konaci su zasigurno vredni pomena, pažnje i posete svakog putnika koji u našu varošicu svrati ili sa namerom u nju dođe:

“Posebno nam je zadovoljstvo što smo tradicionalne „Majske susrete” realizovali u sklopu ovog prostora koji je prelep ambijent za kulturna dešavanja i događaje. Kulturno-umetnički program uspešno je realizovan zahvaljujući učesnicima programa.

Ovom prilikom želela bih da se zahvalim mađioničaru Bojanu Bogdanoviću za spektakularni šou koji je decu i odrasle zasmejao do suza.

Takođe, zahvaljujem se dečijem folklornom ansamblu KC „Hadži Ruvim” iz Lajkovca na sjajno izvedenim koreografijama igara iz Srbije, Anastasiji Stojanović na divnom kazivanju stihova čuvenih pesama, mladim muzičarima iz izdvojenog odeljenja Muzičke škole „Živorad Grbić” iz Valjeva: harmonikašima Milošu Petroviću, Ognjenu Ivanoviću i Igoru Mirkoviću, gitaristi Todoru Tabiću koji su zvucima gitare i harmonike upriličili događaj, solistima izvorne muzike, inače članicama Etno grupe „Zlatnik” Nataši Zukanović i Sanji Panković na uspešno izvedenom muzičkom kolažu  i voditeljki programa Jeleni Jovanović, učenici I razreda Srednje škole „17 septembar” iz Lajkovca.

U ime Turističke organizacije opštine Lajkovac veliku zahvalnost upućujem deci i njihovim vaspitačima iz PU „Leptirić” iz Lajkovca, kao i učenicima i učiteljicama iz Osnovne škole „Mile Dubljević” iz Lajkovca, kolektivu Biblioteke „Radovan Beli Marković”, predstavnicima lokalnih ustanova, kolegama i svim posetiocima manifestacije koji su svojim prisustvom upotpunili celokupni događaj.

Sa radošću mogu reći da će letnja pozornica u budućem periodu biti mesto značajnih kulturnih dešavanja, sa ciljem da se građani okupe i uživaju u raznovrsnim programskim sadržajima.”

Related posts

Leave a Comment