DANAS JE U RATKOVCU OTVARANJE LEGATA NOVINARA VELJE PAVLOVIĆA

Legat – Spomen kuća legendarnog novinara Velimira Velje Pavlovića biće danas zvanično otvoren u Ratkovcu. Legat je smešten u školi u Ratkovcu, njegovom zavičajno mestu. Otvaranje je zakazano za 13 sati, u terminu u kom je poslenjih godina počinjala Veljina kultna emisija “Nivo 23”.

Ovaj čin je velika satisfakcija za sve one koji su Velju voleli i poštovali njegov rad.

Velja Pavlović je bio poznati novinar, naše gore list, autor kultnih emisija „Nivo 23“, „Duhovnici“ i “Nezaštićeni svedok” emitovanih na Studiju B, gde je radio. Novinarstvom se bavio preko četiri decenije i ostavio je neizbrisiv trag.

Govorom Zorana Kostića Caneta (“Partibrejkers”) i Biljane Žujović (direktorka OŠ “Mile Dubljević”, Lajkovac), uz mini-koncert popularnog benda “Artan Lili” i fantastičnog tria Ane Ćurčin, biće zvanično otovoren Legat Velje Pavlovića, najavila je Katarina Pavlović.

 “U prostoru Legata – Spomen kuće nalazi se Veljina lična biblioteka, kao i njegove intimne stvari, fotografije iz detinjstva i razni detalji hobija kojima je bio pasioniran (poptu fotografije, pecanja, veslanja – sporta u kome je bio prvak one bivše Jugoslavije), neizostavnog sviranja gitare… Prostor, osim slika i fotografija iz Veljinog stana, oplemenjuju i slike koje su specijalno za Legat naslikali naši renomirani umetnici – Milica Vučković, Biljana Willimon, Slavko Krunič…

Legat – Spomen kuća Velje Pavlovića zamišljen je kao prostor koji će kolubarski kraj moći da “koristi” u svrhu raznih kulturnih lokalnih (i više od toga), događaja, kao što su promocije knjiga, izložbe, muzičke/umetničke večeri, a sam objekat biće uvršten u turističku ponudu Turističke organizacije opštine Lajkovac.

Uz veliku zahvalnost OŠ “Mile Dubljević” iz Lajkovca i Opštini Lajkovac, bez čije pomoći i odobrenja ne bismo bili u prilici da dobijemo prostor za ovu značajnu ustanovu, nadamo se da će Legat Velje Pavlovića zaživeti kao deo umetničkih dešavanja, promocija knjiga i svirki različitih umetnika, bez čega Velja nije mogao ni da zamisli svoj život.

Nadamo se da će ovaj prostor, koji nosi ime jednog od najznačajnijih novinara Srbije, Beograda svakako, zaživeti kao mesto kulturnih dešavanja u Kolubarskom kraju, i da će ljudi iz Valjeva, Lazarevca i ostalih većih gradova iz okruženja umeti da iskoriste ovo mesto za promociju rada nekih novih talenata, o kojima je Velja Pavlović i tek kako vodio računa i želeo da ih promoviše”, rekla je vidno zadovoljna realizacijom ideje o legatu Katarina Pavlović.

Related posts

Leave a Comment