LAJKOVAC OBELEŽIO GRADSKU SLAVU

Opština Lajkovac i Crkva Svetog Dimitrija u Lajkovcu obeležili su danas u prisustvu brojnih meštana i gostiju Gradsku slavu Svetu velikomučenicu Marinu, u narodu poznatiju kao Ognjena Marija.

Sveta liturgija povodom slave Lajkovca Ognjene Marije, u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Lajkovcu, pored mesnih paroha, održana je uz sasluženje brojnog sveštenstva iz okruženja.

Ovaj čin je svojevrsni podsetnik na mučenički podvig Svete Marine koja je živela u trećem veku, u vreme najstrašnijeg gonjenja hrišćana, naglasio je starešina crkve lajkovačke Tomislav Cvetinović:

Pored velikog broja vernika, molitveno su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave.

Nakon liturgije, usledilo je rezanje slavskog kolaća, pored Zapisa u crkvenoj porti.  

Kompletno obeležavanje slave varoši realizovano je u crkvi, porti i parohijskom domu.

Nakon obreda, za sve prisutne vernike uprličen je svečani ručak u parohijskom domu.

Od vremena kada je prvi voz, tada popularni „ćira“ prvi put prošao lajkovačkom prugom, železničari u Lajkovcu su počeli da slave Svetu Velikomučenicu Marinu – Ognjenu Mariju kao svoju slavu. Vremenom je njihova slava prerasla u gradsku, pa se Sveta Marina slavi, kako molitveno i liturgijski, tako i u okviru manifestacije „Dani Lajkovca“ koja okupi najveći broj Lajkovčana na jednom mestu, a i brojne posetioce iz susednih opština.

Na dan slave varoši u večernjim satima, u organizaciji Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, na Gradskom trgu, U finišu manifestacije „Dani Lajkovca“ su koncerti grupe „Lusteri “, a potom Predraga Jovanovića.

Related posts

Leave a Comment