UDRUŽENJE JEZGRO ORGANIZUJE U NEPRIČAVI RADIONICU UMETNOST NA STAKLU

Zahvaljujući ekspertkinji, Hristini Mikić, Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije, u subotu 13. aprila upušta se u avanturu redizajniranja paraćinske kraljice tegli, zahvaljujući konceptu #CreativeGlassLab: umetnost na staklu, a koju će voditi umetnica Sara Masnikosa.

Creative GLASS LAB je deo inicijative Kreativno staklo Srbije i predstavlja inovativni program revitalizacije i očuvanja starih tehnika paraćinskog staklarstva, uglavnom onih koje su se koristile u 19. veku i na početku 20. veka, poput ecovanja, matiranja, oslikavanja stakla i šlifovanja. 

Lab je do sada održan više puta a na ovoj radionici polaznici će naučiti kako da od stare staklene paraćinske ambalaže, konkretno tegle, naprave novi upotrebni predmet, kao i kako mogu koristiti ove tehnike u funkciji redizajna pakovanja za svoje proizvode, ukoliko koriste staklene tegle i posude. 

“Pričaćemo o razvoju dekorativnih tehnika u paraćinskom staklarstvu, 

kako se one danas primenjuju u industriji stakla kroz koncept “pametne” dekoracije, 

naučićete tehniku ecovanja i oslikavanja stakla, i sa našeg #CreativeGlassLab poneti uspomenu na paraćinsko nasleđe staklarstva, i mentorski program Novo lice žene sa sela. 

Razvićete osećaj za estetiku, kreativost, izražavanje u medijumu stakla.

Razvićete nove životne stilove i ekološki odgovorne prakse korišćenja starog stakla, i stvaranja njegove nove upotrebne i estetske vrednosti kroz lično kreativno delovanje”, pojašnjavaju organizatori. 

Učesnicima LAB-a biće uručeni sertifikati o učešću na Creative Glass Lab-u. 

Radionica je besplatna, ali zbog ograničenog broja mesta prijave su obavezne. Mesto održavanja je selo Nepričava.

Bliže informacije o radionici mogu se dobiti na broj: 064/1624 – 669 (Dragana).

Nakon vaše prijave i potvrde dolaska, dan pre početka radionice, na vaš mejl stići će upustvo kako da stignete do imanja gde se održava radionica. Ponesite svoju teglu, naročito ako je ona kraljica tegli

Za kreativno razmišljanje i inspiraciju potencijalnim učesnicima preporučujemo bojanku paraćinsko staklo: https://creativeglassserbia.com/glass-antistres/ 

Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije osnovan je 2014. godine. Osnovna misija je afirmisanje razvojnih dimenzija kulture i kreativnih delatnosti u javnim politikama i praksi, i povezivanje kreativnosti i kulturnog nasleđa. Institut je posebno specijalizovan za razvoj novih kulturnih sadržaja i modela kreativnog preduzetništva koje je inspirisano tradicijom i kulturnim nasleđem. Od 2018. godine Institut prvenstveno razvija inovativne projekte sa lokalnom zajednicom, kako bi joj pomogao da kreiraju interaktivne sadržaje „skrivenog lokalnog blaga“ odnosno zaboravljenog, neistraženog i zapuštenog kulturnog nasleđa, a naročito privredne istorije i industrijskog razvoja. Institut je poznat u regionalnim okvirima, kao organizacija koja sprovodi projekte koji se baziraju na afirmaciji koncepta kreativnog preduzetništva kao modela revitalizacije kulturnog nasleđa. 

Više informacija na www.kreativnaekonomija.com 

Related posts

Leave a Comment