BUDI MOJ GLAS

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom “Bazi Mili” Lajkovac je 8. aprila održalo još jednu radionicu za mlade, treću po redu sa učenicima beogradske Gimnazije “Stefan Nemanja” u okviru projekta “Spajalica – inicijativa za dostupnost personalne asistencije osobama sa autizmom”.

“Na ovoj radionici pod nazivom “Budi moj glas” razgovarali smo o značaju priča i o aktivizmu. Na pričama smo odrasli, one nas motivišu, rastužuju, teraju na razmišljanje a neke i na nepristajanje. A kako nastaju priče? Uneobičavanjem.”

Kroz igre koje nas uče kako da jednu pojavu posmatramo iz što više različitih uglova i kako da kompleksne ideje sažmemo u par rečenica, a potom i u samo jedan naslov, voditeljica radionice Elena Premate je pokušala da učenicima trećeg i četvrtog razreda približi storytelling. Pričalo se o režiji, stripu, fotografiji i naravno, pisanju.

„Gde se aktivizam i pisanje prepliću? Na ovoj radionii smo se bavili društvenim mrežama. Razgovarali smo o algoritmima, o tome šta je potrebno da bi neko postao influenser/ka ali i o nedostatku regulacije sadržaja na mrežama i o posledicama promovisanja pseudonauke, neproverenih informacija i narativa koji unižavaju dostojanstvo marginalizovanih grupa.

Lične priče običnih ljudi su najvažniji činilac u stvaranju inkluzivnog društa. Te tihe glasove koji se probijaju kroz beli šum svakodnevnog života ne moramo da uneobičavamo. Njima treba da damo kontekst. Priča o autizmu ne sme da stane samo na beskonačnom ponavljanju simptoma i na opštim mestima. Ovo je socijalno, političko i ekonomsko pitanje. Elena je đacima ispričala svoju priču, od saznanja da njen sin ima dijagnozu do jutra 8. aprila kada je ušla u njihovu učionicu kako bi zajedno mapirali svaki element puzle koja je život sa autizmom.

Zašto je dobro što na mladima svet ostaje

  • Kada kažem autizam, šta ti prvo pada na pamet?
  • Drug!

Ovo je priča, ta dva reda. Možda i najpoučnija koju sam do sada čula a izgovorio ju je učenik na radionici. Ponekad je uneobičavanje samo reći ono na šta smo svi zaboravili“, rezimirali su realizatori radionice.

Podsećamo, Udruženje „Bazi Mili“ je u okviru projekta „Spajalica“ okupilo organizacije civilnog društva (OCD) u radnu grupu, kako bi zajedno sa relevantnim institucijama izvršili analizu realnih potreba osoba sa autizmom nakon što izađu iz sistema obrazovanja. Ova radna grupa će ustanoviti koji vid podrške im je potreban i kako usluga personalne asistencije treba da izgleda da bi ispunjavala potrebe osoba sa autizmom. Predlog izmene i dopune postojeće regulative će zatim podneti resornom ministarstvu. Pored ovoga, projekat namerava da kroz radionice uključi u rad i zajednicu, prvenstveno mlade neurotipične osobe, kako bi im se pružila prilika da nauče o autizmu i da se zainteresuju za aktivističko delovanje.

Vašoj pažnji preporučujemo tekst iz Arhive portala lajkovacnadlanu.rs objavljen 30. januara ove godine, koji pojašnjava projekat „Spajalica“:

Related posts

Leave a Comment