U ŠKOLI U NEPRIČAVI RADIONICOM PRVE POMOĆI OBELEŽEN SVETSKI DAN ZDRAVLJA

Povodom 7. aprila – Svetskog dana zdravlja, u Izdvojenom odeljenju OŠ Mile Dubljević u Nepričavi, u organizaciji Crvenog krsta Lajkovac, održana je radionica prve pomoći.

Radionicu je vodila edukovana volonterka prve pomoći Jelena Jelenić.

Rukovodilac radionice je u potpunosti uspela da uvede u temu i animira učenike nižih razreda škole u Nepričavi.

Svetski dan zdravlja ove godine nosi poruku “Moje zdravlje, moje pravo”.

Ovaj dan se obeležava kao godišnjica osnivanja Svestke zdravstvene organizacije (SZO), a tom prilikom skreće se pažnja svetske javnosti na najznačajnije probleme sa zdravljem ljudi na globalnom nivou.

Crveni krst Srbije je povodom Svestkog dana zdravlja organizovao zdravstveno promotivnu manifestaciju u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvete i Ministarstvom sporta. Navedena ministarstva su nosioci pilot projekta „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“.

Tom prilikom su za školsku decu, njihove nastavnike i roditelje organizovani edukativni, rekreativni i zabavni sadržaji u kojima su mogli da uče veštine pružanja prve pomoći, da uče o značaju fizičke aktivnosti i pravilne ishrane, a oprobali su se u raznovrsnim zadacima spretnosti i učestvovali u rekreativnim sadržajima. Na manifestaciji su učestvovali učenici i nastavnici osnovinh i srednjih škola sa teritorije Beograda koje su učesnici projekta, kao i volonteri i saradnici Crvenog krsta i predstavnici ministarstava koja realizuju projekat.

Projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ ima cilj da kroz povećanje fizičke aktivnosti tokom boravka u školi obezbedi uslove da deca odrastaju zdravije. Realizuje se u školskoj 2023/2024 godini u 95 škola – 73 osnovne i 22 srednje, na teritoriji cele Srbije.

Planirano je da se dodatni časovi fizičkog i zdravstvenog vaspitanja odvijaju za oko 5.000 učenika. U realizaciju projekta su uključeni domovi zdravlja prema teritrijalnoj nadležnosti koji će sprovoditi sistematske preglede u svim školama koje su obuhvaćene projektom.

Razvoj psihofizičkih sposobnosti i negovanje zdravih stilova života uz aktivno uključivanje učenika treba da doprinesu razvoju pozitivnh ljudskih vrednsti kod učenika.

Između ostalog, tokom aprila, maja i juna, biće organizovane obuke u prvoj pomoći za prosvetne radnike koji su uključeni u projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“.

-Osnovno ljudko pravo je pravo na zdavlje. U tom smislu, potrebno je da stanovništvo u svakom trenutku ima dovoljno informacija o zdravlju i dostupnim uslugama iz ove oblasti kako bi se vodila adekvatna briga o sopstvenom zdrvlju i zdravlju svih članova porodice, podsećaju povodom Svetskog dana zdravlja iz Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Lajkovac.

Related posts

Leave a Comment