ZAJEDNIČKO PREDSTAVLJANJE DVA MEĐUNARODNO PRIZNATA AUTORA LAZAREVAČKOJ PUBLICI

Večeras je u galeriji Biblioteke “Dimitrije Tucović” u Lazarevcu otvorena izložba “Lignum vitae et fenima”, kojom je lazarevačkoj publici  predstavljena nekoliko skulptura savremene plastike protkane tradicijom vinčanskih idola i lepenskih božanstava, do srednjevekovnih motiva Milutina  Rankovića u crnom kolubarskm hrastu  i studijom žene, ne samo kao motiva već i u psihološko smislu, u uljima na platnu akademske slikarke Nevene Nikodijević.

Izložbu je otvorila direktorka lazarevačke biblioteke Jasmina Ivanović, profesor književnosti.

Lazarevačka znalačka i objektivna publika iskreno je uživala u majstorsvu dva međunarodno priznata autora.

Kako saznajemo, Milutin Ranković će već u subotu na, za Srbiju značajnoj manifestaciji “Višnjićevi dani” u Višnjićevu, imati samostalnu postavku skulptura “Srpski junaci”, koja će potom biti premeštena u grad Save Šumanovića Šid, u izložbeni prostor tamošnje renomirane biblioteke “Simeon Piščević”, koja je osnovana 1846. godine.

Da li se posle planine Povlen i u  vojvođanskoj ravnici očekuje novo monumentalnu delo, kojim će biti predstavljen lik srpskog Homera guslara Filipa Višnjiča, u kreaciji Milutina Rankovića, organizatori  još nisu otkrili, ali  očekuju kažu, da će se na otvaranju izložbe čuti i zvuci Milutinovih gusala.

Related posts

Leave a Comment