SVEČANOST POVODOM PRESELJENJA BIBLIOTEKE U KONAKE I OTVARANJE ZAVIČAJNOG ODELJENJA I SPOMEN SOBE RADOVANA BELOG MARKOVIĆA

Svečanost povodom preseljenja Biblioteke ,,Radovan Beli Marković” i otvaranja Zavičajnog odeljenja i Spomen sobe Radovana Belog Markovića biće održana u četvrtak 11. aprila od 12 časova.

U godini zavičajnog jubileja – 100 godina od proglašenja Lajkovca za varošicu, ovim činom svečano će biti obeleženo preseljenje Biblioteke „Radovan Beli Marković“ u novi prostor, odnosno u konake Radića i Brene Mihajlović, koje je Opština Lajkovac ranije opredelila za potrebe ove ustanove kulture.

Foto: Velimir Jagodić

Povodom svečanosti u godini zavičajnog jubileja, glavnu ulicu u Lajkovcu krasi bilbord koji najavljuje za život varoši važne događaje.

Istovremeno biće otvoreno i Zavičajno odeljenje, spomen soba posvećena književniku Radovanu Belom Markoviću i Legat Radovana i Emilije Marković, koji su smešteni u Radića konaku.

U podrumu zgrade je prostor namenjen za književne večeri i kamerne programe.

U konaku Brene Mihajlović je radni prostor i bibliotečki fond sa pozajmnim odeljenjem za odrasle i decu.

Gostima na otvaranju obratiće se predstavnici opštine Lajkovac, Biblioteke „Radovan Beli Marković“ i Matične biblioteke „LJubomir Nenadović“ iz Valjeva.

U programu će učestvovati profesori i učenici izdvojenog odeljenja Muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva, kao i učenica OŠ „Mile Dubljević“ – Izdvojeno odeljenje Bogovađa, pobednik opštinske smotre recitatora.

Kao reprezentativne zgrade specifične arhitekture za ruralno područje iz 19. veka konak Radića i konak Brene Mihajlović proglašeni su za spomenike kulture, a izmešteni su iz Malog Borka zbog širenja ugljenokopa, odnosno izgrađene su njihove replike.

Related posts

Leave a Comment