TRI JUBILEJA SVETOG JUSTINA ĆELIJSKOG

Srpska pravoslavna crkva danas na Blagovesti 7. aprila obeležava tri jubileja Svetog  Justina Ćelijskog: 130 godina od rođenja, 45 od prestavljenja Gospodu i 10 godina od prenosa njegovih moštiju.

Liturgijsko sabranje povodom tri jubileja Prepodobnog Oca Justina Ćelijskog danas na praznik Blagovesti predvodiće Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije.

Sveta Arhijerejska Liturgija, kojom načalstvuje Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, počinje u 9 časova u manastiru Ćelije.

Svečana akademija biće priređena danas u Omni centru u Valjevu sa početkom u 19 časova.  

Sveti Justin Ćelijski ili Justin Popović novokanonizovani je srpski svetitelj. Bio je arhimandrit manastira Ćelije, teolog, stručnjak za delo Dostojevskog, profesor Beogradskog univerziteta i duhovnik. Rođen je 7. aprila u Vranju 1894, a ovozemaljski život skončao 7. aprila 1979. u manastiru Ćelije.

Proslava praznika Blagovesti u manastiru Ćelije, dana rođenja i zemaljske končine Prepodobnog Justina Ćelijskog, koji je preko tri decenije služio u ovoj drevnoj svetinji i u kojoj njegove mošti danas počivaju, otpočela je prazničnim bdenijem uoči praznika. Bogosluženjem je načalstvovao starešina manastira Lelić, iguman Georgije, uz sasluživanje sveštenstva i sveštenomonaštva iz više eparhija. U bdeniju je molitveno učestvovao Arhiepiskop berlinski Ruske Zagranične Crkve g. Marko, jedan od istaknutih savremenih arhipastira koji je duhovno stasao kraj ćelijskog bogomudraca. Bdenije su pojanjem ukrasili sestrinstvo manastira Ćelije, predvođeno igumanijom mati Glikerijom, i hor učenika Bogoslovije „Svetih Kirila i Metodija“ iz Prizrena.

U navečerje praznika Blagovesti, Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski g. Isihije zajedno sa braćom arhijerejima molitveno je učestvovao u bdeniju, koje je služeno u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice. Zajedno sa sveštenstvom najstarije valjevske svetinje i vernim narodom, vladike su prinele molitve u susret Blagovestima, prazniku Majke Božje, danu rođenja i prestavljenja Gospodu Prepodobnog Justina Ćelijskog, čija proslava ih je dovela u Valjevsku eparhiju.

Proslava praznika Blagovesti, ove 2024. godine, u manastiru Ćelije okupiće veliki broj arhijereja, sveštenstva i sveštenomonaštva, kao i vernog naroda sa raznih pravoslavnih prostora, jer upravo ove godine biće proslavljena tri jubileja Prepodobnog Oca Justina: 130 godina od rođenja, 45 od prestavljenja Gospodu i 10 godina od prenosa njegovih moštiju. 

Kako bi što većem broju vernog naroda sa svih strana sveta bilo omogućeno da budu deo svečanosti koje Eparhija valjevska organizuje u čast jubileja Prepodobnog Oca Justina Ćelijskog, Sveta Arhijerejska Liturgija, koju će na Blagovesti, sa početkom u 9 časova, u manastiru Ćelije služiti Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije biće uživo prenošena preko internet stranica Radija Istočnik i Eparhije valjevske.  Takođe, preko sajtova, može se pratiti i Svečana akademija u čast Prepodobnog Oca Justina, koja počinje u 19 časova u Omni centru u Valjevu.

Related posts

Leave a Comment