INKLUZIJA – CELOŽIVOTNA PODRŠKA ILI SLOVO NA PAPIRU!?

U Medija Centru centru u Beogradu održan je okrugli sto Udruženja Bazi Mili iz Lajkovca pod nazivom „Inkluzija – celoživotna podrška ili slovo na papiru“. Cilj ovog događaja bio je upoznavanje šire javnosti sa položajem osoba sa autizmom i višestrukim smetnjama i skretanje pažnje na to da usluga personalne asistencije nije dostupna svim osobama sa invaliditetom, kao i iznošenje preliminarnih rezultata istraživanja do kojih je udruženje došlo tokom rada na  projektu “Spajalica-inicijativa za dostupnost personalne asistencije osobama sa autizmom”.

“Imamo  Pravilnik koji bliže uređuje usluge socijalne zaštite i istim je načinjen propust član 99. zbog kojeg osobe sa autizmom, mentalnim invaliditetom i vešestukim smetnjama ne mogu ostvariti pravo na uslugu personalne asistencije. Pravilnik o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite RS” izdalo je Ministarstvo za rad,zapošljavanje,socijalna i boračka pitanja. Inicijativa za izmenu pomenutog Pravilnika je bilo i pre, a resorno Ministarstvo je upoznato sa tim propusom i problemom, ali prosto do sada ništa nije urađeno” izjavila je Milica Nikolić predsednica Udruženja „Bazi Mili“ iz Lajkovca.

“Usluga ličnog pratioca ili personalnog asistenta čak i kada je pružena, nije pružena u punom obimu koji je potreban  i samim tim mi smo disktriminisali unutar marginalizovane grupe. Prosto mi smo izopštili tu populaciju i ne dajemo im mogućnost da oni budu korisni članovi društva, da aktivno učestvuju shodno svojim mogućnostima, jer oni mogu dati svoj doprinos društva što i jeste krajnji cilj i svrha inkluzije za koju se zalažemo” rekla je Radunka Lazić, asistent na projektu udruženja „Bazi Mili“.

Na okruglom stolu govorila je i Snežana Lazarević ispred MDRI-s. Ona naglašava zašto je bitno uvesti uslugu: „Treba da imamo na umu da jednom kada osoba uđe na vrata ustanove socijalne zaštite ima dva načina da iz nje izađe. Jedan način je da bude premeštena u neku drugu ustanovu socijalne zaštite ili bude izneta u mrtvačkom sanduku. Znači treba da uradimo sve da ljudi ne završe tamo, a jedan od načina je da im se pruži sve što je potrebno za podršku života u zajednici, a najpotrebnija je usluga personalne asistencije”

“Kada govorimo o kršenju ljudskih prava ne možemo govoriti o isplativosti bilo koje usluge i usluga personalne asistencije je daleko značajnija za osobe sa  autizmom, višestrukim smetnjama i drugim stanjima, kao grupi koja je izopštena iz ove usluge socijalne zaštite. U domovima zapravo i jesu smeštene osobe kojima je zapravo potrebna usluga personalne asistencije i oni su segregirani. Izmenom Pravilnika moramo voditi računa o inkluzivnosti svih grupa koje su njime isključene” zaključuje Milica Marinković, A11 – inicijativa za ekonomska i socijalna prava

Na konferenciji je govorila i Sanja Stanković ispred Poverenice za zaštitu ravnopravnosti podelila je podatke da se u toku prošle godine najveći broj pritužbi roditelja dece sa dijagnozom autizma obraćali najviše zbog diskriminatornog postupanja i zbog nedostupnosti ili neobezbeđivanja usluga ličnog pratioca. Istakla je da su oni još 2019. godine dali preporuke lokalnim samoupravama da se usluga obezbedi svima kojima je ona potrebna: „Što se tiče usluge personalnog asistenta i konkretno čalana 99. o kome danas govorimo mi smo  poslali inicijativu za izmenu tog Pravilnika 2022. godine septembra meseca resornom ministarstvu, gde smo se upravo pozvli na neophodnost proširenja obuhvata lica koja mogu da koriste uslugu personalne asistencije, ali sada nismo dobili odgovor.“

Konferenciji u Medija Centru su između ostalih prisustvovali predstavnici : Kabineta zaštitnika građana; Komore socijalne zaštite; Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, GIZ-a i mnogi drugi u lancu resorne povezanosti.

Related posts

Leave a Comment