ŠESTI PUT MEĐU NAJBOLJIMA U SRBIJI LITERARNA SEKCIJA LAJKOVAČKIH OSNOVACA

Literarna sekcija „Razigrano pero” OŠ „Mile Dubljević” iz Lajkovca šesti put našla se među najboljim literarnim sekcijama u Srbiji. Rukovodioci sekcije Lidija Marić Jovanović i Sonja Milovanović nagrađene za mentorski rad sa malim pesnicima.

Šestu godinu zaredom uspesi članova literarne sekcije doneli su Literarnoj ekciji „Razigrano pero” OŠ „Mile Dubljević”, nakon četiri uzastopne prve nagrade, drugu nagradu na Republičkom takmičenju literarnih sekcija i osnovnih i srednjih škola Srbije za rad u školskoj 2022/2023. godini. Literarna sekcija lajkovačke škole godinama održava visok nivo kvaliteta u svom radu čime postiže da bude među najboljima šestu godinu zaredom na ovom republičkom takmičenju koje od 1996. godine organizuju  Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, Ministarstvo prosvete Republike Srbije i Zadužbina Desanke Maksimović.

Foto: Najuspešniji članovi Literarne sekcije „Razigrano pero” sa svojim nastavnicama

U školskoj 2022/2023. godini objavljeno je i 24 literarna rada članova sekcije u različitim zbornicima festivala i zbirkama pesama. Talentovani članovi literarne sekcije su u prethodnoj školskoj godini učestvovali i na mnogobrojnim lokalnim, republičkim i međunarodnim književnim konkursima, pa su tako školsku godinu završili ovenčani sa 65 nagrada i pohvala što je svojevrsni lični rekord „Razigranog pera”. Mnogo rada uloženo je i u javno predstavljanje talentovanih literaraca i rada literarne sekcije u školi i van nje, pa je tako objavljeno skoro 50 članaka o radu i uspesima sekcije i njenih članova u različitim štampanim i elektronskim medijima. 

Nagrađivano literarno stvaralaštvo nije jedini uspeh „Razigranog pera” jer su se članovi sekcije, pored razvijanja literarnog talenta i učestvovanja na literarnim konkursima i festivalima, bavili i proučavanjem književnih dela, osmišljavanjem i realizacijom različitih kreativnih radionica, obeležavanjem značajnih praznika posvećenih važnim datumima književnosti i kulture, proslavljanjem književnih jubileja, organizovanjem izložbi i učestvovanjem u kulturnom životu škole.

Rukovodioci Literarne sekcije „Razigrano pero” Lidija Marić Jovanović (10. put) i Sonja Milovanović (4. put) nagrađene su za mentorski rad sa učenicima i stručno vođenje sekcije nagradom „Prof. dr Slobodan Ž. Marković”.

Foto: Dodela nagrada najboljim literarnim sekcijama: Sonja Milovanović, prof. dr Slavko Petaković i msr Lidija Marić Jovanović

Dodela nagrada najuspešnijim sekcijama i priznanja najboljim nastavnicima održana je 10. februara tokom 65. Republičkog seminara za nastavnike i profesore srpskog jezika i književnosti u Sali heroja na Filološkom fakultetu u Beogradu. Nagrade najuspešnijim literarnim sekcijama dodeljivao je prof. dr Slavko Petaković, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu.

Related posts

Leave a Comment