SPEKTAKL NA OTVARANJU IZLOŽBE MILUTINA RANKOVIĆA U KUĆI ĐURE JAKŠIĆA

Sinoć je u Kući Đure Jakšića u beogradskoj Skadarliji otvorena izložba Milutina Rankovića.

Ovo kultno zdanje bilo je malo da prihvati sve one sve koji su hteli da prisustvuju svečanosti otvaranja velike restrospektivne izložbe respektabilnog umetnika.

Tako su se novinari, glumci, ljubitelji umetnosti, turisti iz Britanije, Italije i Turske smenjivali kako bi pratili program.

Pesnik Radomir Andrić gorivo je poslanicu čarnom dletu Milutina Rankovića,

Jasmina Ivanković je čitala citate iz “Slova o Milutinu”.

Predsednica Društva ljubitelja Skadarlije glumica dr Vjera Mujović, otvarajući izložbu rekla je: “Svedok sam Milutin ovih uspeha u Moskvi i Parizu, ali kao on piše i govori dramske tekstove mnogi profesionalni glumci ne mogu da se mere sa njim.

Generalni sekretar KPZ Srbije Živorad Ajdačić je rekao: “Vukova nagrada KPZ Srbije je najveća nagrada Republike Srbije, a za 60 godina njenog postojanja, nju samo šest ljudi je  dobilo za ovu oblast kojom se Milutin bavi. Ali on nije više samo vajar, posebno mi je drago što me je svojim zdravicama i stihovima podsetio na vreme moje mladosti…

Na otvaranju izložbe je nastupio hor Smilje i grupa Šupčanke, dok je Milutin svaku njihovu numeru najavio autorskim zdravicama, stihovima i pričom, koju je publika redovno pratila burnim aplauzom, ali i suzama, jer su pisane rečima koje sećaju na prošla vremena i bude najdublje emocije.

Program otvaranja izložbe vodila je dr Maja Petrović.

Retrospektivna zložba skulptura Milutina Rankovića u kući Đure Jakšića traje do 21. februara.

Related posts

Leave a Comment