PUT KA ČOVKI U ĆELIJAMA ASFALTIRAN ZAJEDNIČKIM SNAGAMA

Bojan Stević, predsednik Gradske opštine Lazarevac i Andrija Živković, predsednik Privremenog organa opštine Lajkovac, zajedno su danas obišli radove na asfaltiranju skoro kilometar puta prema Čovki u Ćelijama.

Oba predsednika istakla su značaj saradnje susednih opština na zajedničkim poslovima, poput rekonstrukcije ovog puta koji većim delom prolazi kroz lazarevačku mesnu zajednicu Županjac, a jednim delom kroz Ćelije, koje pripadaju Lajkovcu.

Bojan Stević je istakao da i Zakon o lokalnoj samoupravi prepoznaje međuopštinsku saradnju i nastavio:

“U razgovoru sa kolegama i komšijama, prvenstveno sa predsednikom Andrijom Živkovićem, dogovorili smo se da zajedničkim snagama uradimo ovu deonicu puta prema Čovki dužine 850 metara u ovoj godini, a na proleće još nekih 400 metara za bočne ulice koje izlaze na ovaj glavni put, ali i da nastavimo prema spomeniku. Put je urađen na zadovoljstvo građana obe opštine i današnje asfaltiranje će biti budućnost međuopštinske saradnje, koju ćemo zajedničkim trudom podići na viši nivo. Pre svega se to odnosi na pitanje vodosnabdevanja za obe opštine, ali i rešavanje magistralnog voda od fabrike pijaće vode u Nepričavi ka Lazarevcu. Veliko zadovoljstvo je kod meštana, ovde sam zajedno sa kolegom i sa zamenikom Rikanovićem boravio pre dva meseca, razgovarali smo sa meštanima ovog dela, tu se uključio i kolega Živković i rezultat je asfaltiranje puta dužine 850 metara.

Inače, što se tiče MZ Županjac opština Lazarevac je uz podršku Vlade Republike Srbije uspela dosta toga da uradi, uz asfaltiranje puta u Lazića kraju, kao i puta gde se danas nalazimo. Takođe smo uradili put ka Lukićima od škole, ali i smo presvukli i rehabilitovali deo puta tzv. Mali čovek koji povezuje ulicu Milovana Lazarevića sa Ibarskom magistralom. Uspeli smo da uradimo i istureno odeljenje OŠ u Županjcu od I do IV razreda, izgradili prostor i parking za naše najmlađe, gde imamo prostor i za istureno odeljenje Predškolske ustanove u koje ide preko 30 mališana. Započeli smo izgradnju kapele koju privodimo kraju na proleće, biće završeni svi radovi i stavljena u funkciju. Ono što je vrlo značajno trenutno je na tehničkoj kontroli, a to je izgradnja vodosistema za jug opštine Lazarevac: za pet sela, počev od Županjca do Brajkovca, sa pet rezervoara.

Ono što smo kroz razgovor sa našim sugrađanima dogovorili, ne samo ja već i moji saradnici i kolega Živković, to je briga o ljudima jer snaga je u ljudima. Mi poštujemo njihove primedbe, zahteve i probleme i trudimo se maksimalno da ih zajedničkim snagama rešavamo, bez obzira da li su to građani Lazarevca ili Lajkovca. Sve su to građani Srbije. Zadovoljstvo mi je što su svi ti građani, pogotovo meštani Županjca, zadovoljni. U toku sutrašnjeg dana završavamo pomenuti putni pravac i nastavljamo da radimo, dokle god vremenske prilike budu išle na ruku izvođaču  nastavićemo da asfaltiramo po mesnim zajednicama. Očekujemo da do kraja godine asfaltiramo još 17 putnih pravaca na teritoriji opštine Lazarevac. Naredne godine do juna nekih 78 ulica, novih putnih pravaca, uz velike kapitalne projekte, jer snaga je u ljudima, u građanima opštine Lazarevac i Lajkovac i Srbije.”

Andrija Živković je, uz veliku zahvalnost Vladi Republike Srbije i resornim ministarstvima, izrazio i zahvalnost opštini Lazarevac i kolegi Bojanu Steviću na razumevanju i podršci da se uradi put ka Čovki:  

 “Ovaj putni pravac je specifičan jer ga koriste meštani opštine Lajkovac i meštani Lazarevca, tačnije Ćelija i Županjca. Siguran sam da je ovo jedan od pokazatelja kako dve opštine treba da komuniciraju i neguju  međusobne odnose, da saslušaju probleme svojih građana i da im izlaze u susret. Ovaj putni pravac će im sigurno biti od velike koristi, ne samo meštanima Županjca, odnosno opštine Lazarevac, već i stanovnicima Ćelija tj. opštine Lajkovac. Ovo je sigurno jedan od pokazatelja kako treba da sarađujemo, ne samo u pogledu putne infrastrukture, nego i po drugim vitalnim pitanjima značajnim za obe opštine. To je sigurno vodosnabdevanje, ali i sve drugo što doprinosi poboljšanju uslova u svim mesnim zajednicama na teritoriji Lazarevca i Lajkovca, jer ove dve opštine su istorijski oslonjene jedna na drugu i blisko povezane, prvenstveno zbog Rudarskog basena Kolubara koji umnogome pomaže obe opštine.”

Živković je istakao da ovakva saradnja treba da bude praksa, jer kada se dve opštine udruže jače su nego pojedinačno, a sve u cilju ispunjenja planova  kako bi ljudi na ovim prostorima živeli mnogo bolje.

Related posts

Leave a Comment