PREDSTAVLJANJE KNJIGE O PLANINARENJU

Biblioteka “Radovan Beli Marković” organizuje predstavljanje knjige Branka Matića “Hajmo u planine”.

Promocija priručnika za planinarenje “Hajmo u planine”, autora planinarskog vodiča Branka Matića, biće održana u četvrtak, 23. novembra od 18 časova u Gradskoj kući u Lajkovcu.

Pored autora Branka Matića, predsednika Kluba “Povlen”, na promociji će govoriti i recezent knjige Borisav Čeliković.

 

HAJMO U PLANINE – Priručnik za planinarenje

Autor: Branko Matić:

“Za planine i planinarenje interesuje se sve više ljudi. Da bi mogli da borave i kreću se na planinama moraju da ih poznaju i da imaju potrebna znanja i veštine za bavljenje planinarenjem. Knjiga HAJMO U PLANINE – Priručnik za planinarenje ima upravo takav sadržaj, koji će početnika, ali i iskusnog planinara uputiti na bezbedan odlazak i kretanje na planini. Tekst je dat na pregledan način i ilustrovan sa mnogim fotografijama, tabelama i kartama, a format je lak za čitanje i za svakodnevno nošenje u rancu.

Knjiga će biti korisna prilikom planiranja, pripreme i izvođenja planinarskih aktivnosti, a ima dva dela:

I deo PLANINE sadrži podatke o planinama koje bi svaki planinar trebao da poseti. Opisano je oko 50 planina u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, koje su po mišljenju autora planinarima najinteresantnije. Date su po svom položaju, sa severa na jug i sa zapada na istok, a prikazane su na način potreban planinaru: kratak opis, položaj, način dolaska, najvažnije karakteristike planine, opis planinarskih staza i domova koji postoje.

II deo PLANINARENjE koncipiran je tako da planinaru da osnovna znanja potrebna za bavljenje planinarenjem. Dati su razni podaci i mnoga stvari u vezi planinarenja kao sportsko-rekreativne aktivnosti: o ljudima, o vođenju, planinarskim stazama i načinima kretanja na planini, opremi, ishrani, orijentaciji, meteorologiji, opasnostima u planini i prvoj pomoći.

Knjiga izabrana na konkursu PSS za neobjavljena dela planinarske literature za 2022. godinu. Verujemo da će sve izloženo čitaocu biti korisno i podsticajno za sopstveni odlazak na opisane planine.”

Related posts

Leave a Comment