NA SVETSKI DAN DETETA I IZ LAJKOVCA PORUKA OSNOVACA: UČIMO SVI ZAJEDNO!

Danas, 20. novembra na Svetski dan deteta, i lajkovački osnovci će sa drugarima i drugaricama iz više od 200 škola širom Srbije u isto vreme poslati snažnu i inspirativnu poruku: UČIMO SVI ZAJEDNO!

Tim povodom, direktorka OŠ “Mile Dubljević” Lajkovac Biljana Žujović istakla je značaj aktuelnog projekta pod istoimenim nazivom, koji ima za cilj dalje unapređivanje inkluzivnog obrazovanja, i da istovremenim slanjem poruke žele da pokažu koliko je važno da škola bude otvoreno mesto koje prihvata različitosti i slavi ih.

“Svetski dan deteta nas podseća da zajedno možemo stvoriti bolje i tolerantnije društvo u kojem se svako dete oseća voljeno, podržano i uvaženo.  Zajedno radimo na tome da škola bude inkluzivno mesto, gde su sve naše različitosti dobrodošle!”- rekla je direktorka Žujović i dodala:

“Projekat „Učimo svi zajedno“, koji realizuju Ministarstvo prosvete i UNICEF uz podršku Delegacije Evropske unije, ima za cilj da podstakne i doprinese daljem unapređivanju inkluzivnog obrazovanja u Republici Srbiji.

Aktivnosti projekta usmerene su na: unapređivanje inkluzivnog obrazovanja na nacionalnom i lokalnom nivou; jačanje kapaciteta profesionalaca za primenu svih principa inkluzivnog obrazovanja i obezbeđivanje podrške deci; jačanje novih uloga škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju kroz poslove resursnog centra na pružanju različitih vidova stručne podrške i obezbeđivanja asistivnih tehnologija.

Promocija inkluzivnog obrazovanja značajno doprinosi razumevanju i prihvatanju različitosti na dobrobit svakog deteta, pojedinca, zajednice i društva u celini.

Mi kao škola uvažavamo činjenicu da je kvalitetno obrazovanje ono koje odgovara na potrebe svakog deteta i koje obezbeđuje da se svako dete školuje u grupi različitih vršnjaka, u atmosferi koja neguje tu različitost, i uz dodatnu podršku učenju kada god i iz kog god razloga je ona detetu potrebna. Takvo obrazovanje – koje zovemo inkluzivno obrazovanje – omogućava svakom detetu da dostigne svoje pune potencijale – intelektualne, lične i emocionalne, bez obzira na pol, etničku pripadnost, godine, poreklo, socijalnu situaciju ili bilo koju drugu ličnu osobinu. Zbog toga je inkluzivno obrazovanje istovremeno put ka jačoj ekonomiji i boljem društvu kome svako od nas daje svoj jedinstveni doprinos.

Zato danas, 20. novembra na Svetski dan deteta, želimo da sa drugarima i drugaricama iz više od 200 škola širom Srbije u isto vreme pošaljemo snažnu i inspirativnu poruku: UČIMO SVI ZAJEDNO!

Na ovaj način želimo da pokažemo koliko je važno da škola bude otvoreno mesto koje prihvata različitosti i slavi ih. Svetski dan deteta nas podseća da zajedno možemo stvoriti bolje i tolerantnije društvo u kojem se svako dete oseća voljeno, podržano i uvaženo.

Zajedno radimo na tome da škola bude inkluzivno mesto, gde su sve naše različitosti dobrodošle!”

Related posts

Leave a Comment