FESTIVAL EVROPSKOG FILMA 2023 STIŽE U LAJKOVAC

Festival koji donosi najsavremeniji trenutak evropskog filma dolazi u Lajkovac.

U ponedeljak 20. novembra u sali bioskopa Kulturnog centtra “Hadži Ruvim”  filmska publika u Lajkovcu imaće priliku da pogleda dva filma, jedan hrvatsko – slovenački igranI film i jednu rumunsko – češku dramu.  

Ulaz na obe bioskopske projekcije je besplatan.

U okviru Festivala evropskog filma, koji sadrži filmove u čijoj je produkciji učestvovalo četrnaest različitih evropskih zemalja, lajkovačkoj publici će u ponedeljak 20. novembra biti prikazana dva filma:

-18 časova: Murina Hrvatska, Slovenija 2021. (92″) igrani film

– 20 časova: Mikado/Marocco Rumunija, Češka, 2021. (96′) drama

Murina (Hrvatska, Slovenija 2021.) igrani film

Režija: Antoneta Alamat Kusijanović

Uloge: Gracija Filipović, Leon Lucev, Danica Ćurčić

Tenzije rastu između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opsesivnog oca Antea kada stari porodični prijatelj stigne u njihov dom na hrvatskom ostrvu. Dok Ante pokušava da postigne dogovor koji će im promeniti život, njihova mirna, ali izolovana egzistencija podstiče Juliju da želi više od ovog uticajnog posetioca, koji joj pruža osećaj slobode tokom vikenda ogoljenog nasiljem.

Film je osvojio nagradu Zlatna kamera na festivalu u Kanu, kao i nagradu za najbolji balkanski film na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.

Mikado (Rumunija, Češka, 2021.) drama

Režija: Emanuel Parvu

Uloge: Şerban Pavlu, Ana Indricau, Crina Semciuc

Jednog dana, tinejdžerka Magda nudi svoju skupu ogrlicu bolesnom detetu u bolnici za koju volontira – njen otac je siguran da ga ona ponovo laže. Kada ona dokaže svoju nevinost, on je postiđen, ali nije sposoban da prizna da je pogrešio, što njihov odnos dodatno komplikuje.

Film je osvojio nagradu na Filmskom festivalu u Bukureštu.

Filmovi su deo projekta Cineuropa koji je Evropska komisija je u novembru 2018. godine započela kako bi obezbedila podršku u kreiranju i unapređenju kvaliteta evropskih filmskih festivala. Projektom upravlja konzorcijum koji su formirali Institut Gete, Francuski institut i Cineuropa, portal za promociju evropske kinematografije.

Related posts

Leave a Comment