U NEDELJU U DOMU ZDRAVLJA PREVENTIVNI PREGLEDI: ULTRAZVUK DOJKE I TUMOR MARKER PROSTATE

Preventivni pregledi za žene i muškarce biće organizovani u nedelju 15. oktobra od 8 do 16 sati, najavila je vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Lajkovac, spec. pedijatrije, dr Jovana Radovanović.

Žene starije od 40 godina mogu da obave ultrazvučni pregled dojke i potom po potrebi I mamografiju , a muškarci stariji od 49 godina imaju mogućnost da urade PSA test koji služi za ranu dijagnostiku raka prostate.

-Povod za ovu akciju nije samo oktobar – mesec borbe protiv raka dojke, nego i stavljanje akcenta države na prevenciju. Nakon dugogodišnjeg ulaganja u novu opremu, nove bolnice, u inovativne lekove i inovativne dijagnostičke metode, lekove za retke bolesti, stečen je takav nivo zdravstvene zaštite koji nam sada omogućava da se ozbiljno posvetimo prevenciji – istakla je dr.  dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

U nedelju će identična akcija preventivnih pregleda biti organizovana u svim domovima zdravlja u Srbiji, saopštili su iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

OBAVEŠTENJE DOMA ZDRAVLJA LAJKOVAC:

Obaveštavaju se građani opštine Lajkovac da se u Domu zdravlja Lajkovac (ul. Svetog Save bb) u NEDELJU 15.10.2023.godine organizuju PREVENTIVNI PREGLEDI u periodu od 8-16h i to:

– UZ dojke za žene starije od 40 godina, na prvom spratu Doma zdravlja u ordinaciji UZ-a.

Žene kojima radiolog na osnovu ultrazvučnog pregleda ustanovi indikaciju za mamografiju, ista će biti urađena u toku naredne nedelje u terminu koji odredi radiolog.

– Tumor marker PSA – uzimanje krvi kod muškaraca starijih od 49 godina, u prostorijama laboratorije Doma zdravlja, uz predhodni pregled lekara. Uzorci krvi se šalju u laboratoriju Zdravstvenog centra  Valjevo. Rezultati će biti naknadno dostavljeni pacijentima.

Preporučuje se uzorkovanje krvi u prepodnevnim satima, pre obilnih obroka.

Zakazivanje za ultrazvuk dojki je na telefon 014/343-3395 od 8-15h (petak i subota).

Related posts

Leave a Comment