OBELEŽEN POČETAK IZGRADNJE REGIONALNE DEPONIJE “KALENIĆ”

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas, zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i predsednikom opštine Ub Darkom Glišićem, obeležavanju početka radova na izgradnji regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko Tamnava“ u selu Kalenić u opštini Ub – najvećeg zelenog projekta koji se realizuje u Srbiji.

Obeležavanju početka radova najvećeg ekološkog projekta u Srbiji prisustvovali su i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, direktor Regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Francuske agencije za razvoj (AFD) Arno Dofen, direktor Regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Mateo Kolanđeli.

Ovom važnom događaju za region i Srbiju prisustvovali su i gradonačelnici i predsednici opština svih 15 lokalnih samouprava koje su deo ovog značajnog projekta.

Vujović je zahvalila premijerki Brnabić što je prepoznala problem neadekvatnog upravljanja otpadom i postavila ga kao prioritet Vlade Srbije.

„Svi smo uložili ogroman napor kako bismo postavili čvrste temelje i krenuli u sistemsko rešavanje ovog problema i zato smo danas ovde. Danas kreće izgradnja najvećeg regionalnog centra za upravljanje otpadom u Srbiji, gde će se na najsavremeniji način tretirati više od 260.000 tona otpada koliko se godišnje generiše na teritoriji 15 gradova i opština koje će gravitirati ka centru. Ovo je najveći ekološki projekat, koji je ujedno bio i najveći izazov, ali kojim smo pokazali da 15 gradova i opština funkcioniše kao jedno, jer svi žele bolji kvalitet života za svoje građane“, rekla je Vujović.

Ministarka je navela da će ka regionalnom centru „Eko Tamnava“ gravitirati sledeže lokalne samouprave – Ub, Valjevo, Osečina, Lajkovac, Mionica, LJig, Koceljeva, Vladimirci, Barajevo, Lazarevac, Obrenovac, Mali Zvornik, Loznica, Krupanj i LJubovija – u kojima živi više od pola miliona građana.

Vujović je istakla da izgradnja ovog centra potvrđuje da država želi da ulaže u zelenu infrastrukturu.

Prema njenim rečima, ovo je jedan od šest regionalnih i reciklažnih centara koji će se graditi širom Srbije, iz kreditne linije partnera na projektu AFD i EBRD.

Izvor, Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul

Related posts

Leave a Comment