OTPOČELI DANI RADOVANA BELOG MARKOVIĆA

Manifestacija Dani Radovana Belog Markovića, ustanovljena u čast i u znak sećanja na Književnika, otpočela je 28. septembra u Gradskoj kući u Lajkovcu predstavljanjem nagrađene knjige „Šapati Male Vlaške“ autorke Slavice Garonje, prošlogodišnje i prve dobitnice književne nagrade „Radovan Beli Marković“, koju je ustanovila lajkovačka biblioteka.

Na književnoj večeri u organizaciji lajkovačke Biblioteka “Radovan Beli Marković”. pored autorke Slavice Garonje, o nagrađenoj knjizi su govorile književnice Ljiljana Dugalić i Mirjana Mitrović, kao i mr Daren Milivojević u ime organizatora i domaćina.

Književno veče je proteklo u izuzetno prijatnoj atmosferi, primerenoj značaju koji zaslužuje, uz iscrpnu analizu nagrađenog romana i stvaralaštva nagrađene književnice, posebno trilogije čiji je deo roman “Šapati Male Vlaške” (Prometej, 2022).

Od uručenja nagrade prvoj dobitnici prošlo je skoro godinu dana, a na pitanje šta joj je književna nagrada “Radovan Beli Marković” donela, šta za nju znači i da li se za nju u književnom životu nešto promenilo, Slavica Garonja je u Lajkovcu rekla:

“U duhovnom smislu ogroman, izuzetno zadovoljstvo i kompletna potvrda rada u recepciji srpske književnosti koja je ključna na Balkanu, razumevanjem jednog manjeg daljeg perifernog regiona srpskog naroda. Ova nagrada je bila i jedan čin zadovoljstva, jer je u trilogiji svaka kniga dobila nagradu, pogotovo što su fokus u ovom romanu bile reči i leksika, a upravo to  je Radovan Beli Marković odnegovao, inovirao i inkorporirao u srpskom jeziku i velika je čast da se ovaj roman približio tom fokusu i jednom osećanju srpskog jezika i književnosti. To je svakako bilo jedno ogromno osećanje za mene u mom ličnom zadovoljstvu da radim, svojevrsna satisfakcija i motivacija motivacija da nastavim. A u životu u književnosti vam se ništa ne menja posle nagrade. Idete dalje putem. Same nagrade vam daju taj indigniditet, ali u književnosti ne menjaju život.”

Slavica Garonja je rekla i da bi sa posebnim zadovoljstvom prisustvovala uručenju književne nagrade Radovan Beli Marković ovogodišnjem dobitniku.

U nastavku novoustanovljene manifestacije koja će obeležiti gotovo ceo oktobar, u ponedeljak 2. oktobra uslediće gostovanje dečijeg pisca Dejana Aleksića u lajkovačkoj OŠ „Mile Dubljević“.

Svečano uručenje nagrade „Radovan Beli Marković“ ovogodišnjem, drugom po redu dobitniku, biće upriličeno na Književnikov rođendan, 10. oktobra u podne, u porta manastira „Svetog Đorđa“ u Ćelijama, rodnom mestu jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca.

Takođe u okviru manifestacije Dani Radovana Belog Markovića, 11. oktobra od 19 časova biće održan koncert etno grupe „Zlatnik“ iz Beograda. Organizator koncerta je  biblioteka, u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Lajkovac.

Potom će u Gradskoj kući uslediti predstavljanje Zbornika o prozi Radovana Belog Markovića „Kroz kapije budućih vremena“.

Kruna manifestacije “Dani Radovana Belog Markovića” biće predstavljanje nagrađene knjige, ovogodišnjeg dobitnika književne nagrade Radovan Beli Marković.

Ovom višednevnom manifestacijom, u organizaciji lajkovačke biblioteke koja je ponela ime čuvenog pisca, a i na brojne druge načine, Lajkovac odužuje dug i čuva uspomenu i sećanje na svog  Književnika.

Pre samo dve sedmice, na svečanosti povodom Dana opštine Lajkovac, predsednik opštine Andrija Živković je otkrio ploču sa nazivom Biblioteka „Radovan Beli Marković“ i simbolično uručio ključeve obnovljenih spomenika kulture, Radića Konaka i Konaka Brene Mihajlović, direktorki biblioteke Snežani Škorić.

Biblioteka će se u narednom periodu preseliti u ove objekte i njima upravljati, a upravo u jednom od konaka biće smešten Legat Emilije i Radovana Beli Markovića.

Related posts

Leave a Comment