PROMOCIJA KNJIGE PRVE DOBITNICE NAGRADE “RADOVAN BELI MARKOVIĆ”

Slavica Garonja, prošlogodišnji, inače prvi laureat književne nagrade “Radovan Beli Marković” koju je ustanovila lajkovačka biblioteka, održaće promociju nagrađene knjige “Šapati male Vlaške” u Gradskoj kući u Lajkovcu u četvrtak 28. septembra od 18 časova.

Pored autorke, o knjizi će govoriti književnice Ljiljana Dugalić i Mirjana Mitrović.

Organizator književne večeri Slavice Garonje u Lajkovcu je Biblioteka “Radovan Beli Marković”.

Književnica Slavica Garonja iz Beograda prvi je dobitnik književne nagrade “Radovan Beli Marković” za roman “Šapati Male Vlaške” (Prometej, 2022).

Nagrada joj je uručena prošle jeseni 10. oktobra, na rođendan Belog Markovića, na prigodnoj svečanosti u porti manastira Svetog Đorđa u Ćelijama, rodnom mestu poznatog književnika.

Nagradu je dobitnici uručila Biljana Bogdanović, tadašnja direktorka lajkovačke biblioteke, koja je i organizator konkursa za najbolju knjigu proze na srpskom jeziku u prethodnih godinu dana. Konkurs je ustanovljen u znak sećanja na znamenitog pisca i sugrađanina, preminulog u januaru prošle godine.

Odluku o prvom dobitniku nagrade  je većinom glasova doneo žiri u sastavu dr Slađana Ilić, predsednik, dr Vesna Trijić i master Daren Milivojević. “Šapati Male Vlaške”, sa autorkinim romanima “Povratak u Arkadiju” (SKZ, 2014) i “Parusija, glasovi ispod paprati” (Prometej, 2018), čine svojevrsnu trilogiju o životu i sudbini Srba iz Zapadne Slavonije.

U obrazloženju, koje je pročitala predsednica žirija dr Slađana Ilić, navodi se da je izuzetna vrednost i značaj ovog romana njegova enciklopedijska i rečnička, istovremeno i lirska priroda:

“Na način srodan belimarkovićevskom autorka čuva celokupnu jezičku memoriju pripovedanog prostora, od tog bogatstva stvarajući delo koje sadrži: priče iz davnina, ali i iz svakodnevnog života, anegdote, poslovice, verovanja, pouke, pošalice, rugalice, bajanja, basme, pesme, izvornu mudrost…Taj jezik je za nju biće Arkadije, one koje više nema, o kojoj uvek lirski pripoveda, jer kako bi drugačije o povlašćenom prostoru svog života, a koja je u poslednjem ustaškom pogromu, u totalnom genocidu, devedesetih godina prošlog veka, potpuno zbrisana. Dakle, ostaje jezik, jedino imanje krajiških Srba i „stari graničar“, kako ga naziva pisac predgovora ovoj knjizi. Otuda, jasno, nije slučajno što je autorka kao prvi moto ovog romana zapisala reči iz proze našeg voljenog Radovana: “U mežduvremlju, nek znaš, danjivam ti i noćivam u jeziku svome!ˮ Taj jezik ima ime, on jeste „kraljevski jezik srpski”, kako se Radovan nikada nije ustezao da kaže, naprotiv! To čini i Slavica Garonja, kako ovim romanom, tako i celokupnom trilogijom, sa punom svešću o tome, a iskustvom predaka poučena, da smo u njemu jedino sigurni”.

U susret uručenju nagrade ovogodišnjem dobitniku, lajkovačka publika sa posebnim zadovoljstvom očekuje predstavljanje knjige prve dobitnice književne nagrade “Radovan Beli Marković”.

Related posts

Leave a Comment