SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA OPŠTINE LAJKOVAC

Svečanom akademijom u organizaciji Biblioteke „Radovan Beli Marković“ i otvaranjem obnovljenih spomenika kulture, Radića Konaka i Konaka Brene Mihajlović, Lajkovac će danas u 12 časova obeležiti Dan opštine.

Zvanicama i sugrađanima u novoizgrađenom amfiteatru obratiće se predsednik opštine Andrija Živković i uručiti godišnja javna priznanja istaknutim pojedincima.

U programu će učestvovati hor „Sveti Serafim Svarovski“ iz Zrenjanina i glumac Lepomir Ivković, koji će čitati odlomke iz dela Radovana Belog Markovića.

Predsednik opštine će ključeve konaka predati Snežani Škorić, direktorki Biblioteke „Radovan Beli Marković“, koja će ubuduće upravljati ovim prostorom. U jednom objektu će biti odeljenja i knjižni fond lajkovačke biblioteke, dok će u drugom biti Zavičajno odeljenje i legat Radovana i Emilije Marković (opremanje oba konaka i useljenje tek sledi). Predviđeno je da se u konacima, dvorištu i amfiteatru održavaju različiti kulturni programi.

Kao reprezentativne zgrade specifične arhitekture za ruralno područje iz 19. veka, konak Radića i konak Brene Mihajlović proglašeni su za spomenike kulture, a izmešteni su iz Malog Borka zbog širenja ugljenokopa.

U novijoj istoriji, rukovodstvo lokalne samouprave nastoji da svaki 16. septembar ostane po dobru upamćen i da označi jedan novi početak. Postala je već ustaljena praksa, da se upravo povodom Dana opštine Lajkovac uvek otvara novoizgrađeni  javni objekat. Stoga je današnji datum izabran za otvaranje konaka, po kojima će, između ostalog, Lajkovac biti prepoznatljiv.

Nastavlja se i praksa nagrađivana najboljih studenata povodom Dana opštine, uvedena 2018. godine. Odlukom o dodeli uvećanih studentskih stipendija, junske stipendije najboljih studenata sa područja lajkovačke opštine biće znatno uvećane. Ovoga puta, pravo na ovo uvećanje ostvarila su tri studenta, sa prosekom iznad 9,5. Junske stipendije tri najbolja studenta sa područja lajkovačke opštine iznosiće 70% prosečne mesečne neto zarade u Republici Srbiji. Nagrade studentima, u vidu uvećanja stipendije, treba da posluže kao podsticaj svim studentima.

Povodom Dana opštine ovog vikenda održava se i prvi Kup Lajkovca u fudbalu za mlađe kategorije, uz učešće preko 500 mališana iz više klubova i škola fudbala, a na Dan železničara u galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba radova sa letošnje lajkovačke likovne kolonije kraj Kolubare.

Svi važni datumi vezani za nastanak i razvoj Lajkovca su u septembru.

Kao Dan opštine obeležava se dan kada je 1908. godine prvi voz prošao kroz Lajkovac, bio je to 16. septembar, ali se kroz njega prelamaju i Dan železničara (15. septembar) i Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu – 17. septembar 1944. godine. A 17. septembar je i dan lajkovačke srednje škole.   

Related posts

Leave a Comment