GODIŠNJI KONCERT POTVRDIO RENESANSU FOLKLORA U LAJKOVCU

Kulturni centar “Hadži Ruvim” Lajkovac je tradicionalnim godišnjim koncertom folklora svojim sugrađanima priredio veče za pamćenje. Uz to, organizator je poslao poruku i da je Lajkovac ponovo varoš folklora. Dodatnu dimenziju godišnjem koncertu Folklornog ansamla Kulturnog centra “Hadži Ruvim” Lajkovac dalo je i to, što je ovoga puta koncert bio memorijalnog karaktera, svojevrsni omaž u znak sećanja na Mihaila Miku Petrovića, dugogodišmjeg koreografa folklora.

Posthumno, Kulturni centar “Hadži Ruvim” Lajkovac je na koncertu uručio Plaketu Miki Petroviću, koju je primila njegova supruga Slavica.

U večeri prepunoj sećanja na koreografa Miku, prisutnima u prepunoj sali se najpre u ime organizatora biranim i vrlo emotivnim rečima obratila Snežana Radojević. Podsetivši da je u ovoj sredini Mika drugo ime za folklor, uzor u načinu života i rada, Snežana Radojević je naglasila da je Folklorni ansambl Kulturnog centra u potpunosti na visini zadatka, čime se odužuje Miki na očuvanju narodne tradicije i kulture.

Veteran folklora, Mikin učenik i prijatelj, Snežana Jazarević Zrnzević je potom nadahnuto i vrlo emotivno govorila o Miki Petroviću, nazvavši ga vitezom folklore i dobre energije, ćuvara ćirilice, folklore, frule i opanaka. “Hvala mu, što je na najbolji način oplemenio naše živote i naučio nas da je folklore način života.”, poručila je Snežana na kraju.

Folklorni ansambl “Hadži Ruvim” Lajkovac je pod rukovodstvom Mihaila Petrovića (1957 – 2021) i njegovih saradnika uspešno predstavljao Kulturni centar i Opštinu Lajkovac u zemlji i inostranstvu.

Na godišnjem koncertu su nastupile su sve selekcije lajkovačkog folklora, a svojevrsno iznenađenje na koncertu bio je nastup ponovo izuzetno brojnog dečijeg ansambla, koji najavljuje povratak i ekspanziju najmlađih u svetu folklora.

Gost koncerta bio je prvi ansambl KUD “Dimitrije Tucović” Lazarevac, a zbog objektivne sprečenosti izostao je najavljeni nastup mladog i izuzetno talentovanog soliste na harmonici Miloša Miloševića.

Atmosfera u prepunoj sali bila je sjajna tokom celog koncerta, smenjivale su se koreografije na bini, a publika je odistinski uživala u pravom folklornom spektaklu.

Vidno zadovoljan bio je i direktor Kulturnog centra “Hadži Ruvim” Lajkovac, Milutin Ranković:

“Kada sam došao u Kulturni centar prošle godine u ovo vreme samouvereno sam  izjavio da će Lajkovac biti ponovo grad folklora i da želim da kao nekad vidim prepunu salu i evo to se i dogodilo. Sva mesta u sali kulturnog bila su popunjena, a još toliko ljudi je stajalo i pratilo izuzetno kvalitetan godišnj koncert Folklornog ansambla Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, koji je ujedno bio posvećen sećanju na preminulog koreografa ovog ansambla Mihaila Miku Petrovića. Tim povodom, Plaketu Kulturnog centra  uručili smo  posthumno Miki Petroviću, a nju je primila njegova supruga. Posebno me raduje što uz odličan prvi ansambl i mlađi ansambl imamo i 40 najmlađih polaznika koji žele da nauče folklornu veštinu, pa se činilo da je bina premala za toliki broj mladih talenata. Veterani su takođe izmamili buran aplauz publike, u kojoj je bilo i onih članova ansambla koji 15 godina nisu dolazili u Kulturni centar a bilo je i onih koji su pripadali generaciji sa kojom sam se sticajem okolnosti rastao pre 18 godina, akoja je Kulturnom centru “Hadži Ruvim” donela titulu šampiona Kolubarskog okruga i plasmanu među deset najboljih ansambala Srbije sa pokrajinama. Njima se posebno zahvaljujem za sve one godine ljubavi i posvećenosti lajkovačkom Kulturnom centru, a svim saradnicima se zahvaljujem što su mi pomogli da folklor u Lajkovcu doživi svoju renesansu.”

Foto: Veterani pred nastup

I pored toga što su u Lajkovcu u isto vreme bila tri događaja ( obeležavanje 95 godina postojanja FK Železničar, derbi lajkovačkih odbojkašica i godišnji koncert folklora), sala Kulturnog centra bila je tokom godišnjeg i ovoga puta memorijalnog koncerta folklora dupke puna.

Related posts

Leave a Comment