OTVORENA IZLOŽBA RADOVA UČESNIKA LAJKOVAČKE LIKOVNE KOLONIJE

U Galeriji Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ Lajkovac otvorena je izložba radova nastalih na jednodnevnoj junskoj likovnoj koloniji organizovanoj kraj reke Kolubare.

Izložba učesnika Likovne kolonije Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ Lajkovac predstavlja jedinstvenu priliku da se pred publiku iznesu i ponovo saberu utisci sa jednodnevne Likovno-pesničke kolonije, održane 3. juna na reci Kolubari.

Nakon pauze nastale zbog korona virusa, kolonija je ove godine ponovo obnovljena i nesumnjivo predstavlja neku vrstu stvaralačke utopije za sve umetnike koji se na njoj okupljaju, napomeuto je na otvaranju izložbe.

Ovogodišnji učesnici su lajkovačke slikarke Biljana Gavrilović i Snežana Jovanović, slikar Božidar Borković, zatim vajari Branko Matić iz Crljena i Milisav Stojanović iz Leskovca kolubarskog, kao i fotograf i pesnik Dragan Radovanović. Takođe, svojim kukičanim radovima predstavila se Jasmina Ivanković, profesorka književnosti i direktorka biblioteke iz Lazarevca.

Izloženi radovi predstavljaju potvrdu umetničkih načela i već utvrđenih likovnih težnji svakog od umetnika, rekla je Aleksandra Tanić, istoričar umetnosti na otvaranju izložbe i iznela specifičnosti lajkovačke likovne kolonije i njenih učesnika:

“Ovoga puta u jedinstvenom sazvučju sa okruženjem u kome nastaju, u meditativnom i ritmičnom ambijentu prirode, ovde do izražaja dolaze oni najfiniji i najpročišćeniji elementi umetničke prakse svakog od njih. Pejzaži Biljane Gavrilović pružaju široko vizuelno polje za kontemplaciju. Izraženo osećanje za tok vremena čini njene slike specifičnim medijem osećajnosti. Snežana Jovanović poznata je po svojim motivima pejzaža i mrtve prirode, sa tradicionalnim zanimanjem za slikanje Jolića vodenice i starog železničkog čvora. Vajar Branko Matić predstavlja svoju skulpturu od pruća, gde je elastičnošću prirodnog materijala naglasio neprekinutu liniju koja preuzima oblik violinskog ključa. Milisav Stojanović je sopstvenom bogatom stvaralačkom maštom iskoristio potencijal drveta da u njemu što neposrednije izrazi lično iskustvo, opiše ljude iz sopstvenog okruženja, porodičnu tradiciju i narodnu kulturu. Jasmina Ivanković svojim kukičanim mandalama izražava meditativna svojstva umetnosti koja svoju svrhu pronalaze kako u umetničkom tako i u terapijskom smislu. Za Božidara Borkovića karakteristična je izvorna interpretacija prizora iz prirode, sprovedena kroz lični osećajni aparat slikara.”

U pratećem delu programa, na otvaranju izložbe svoje stihove je govorio Dragan Radovanović.

Izložbena postavka radova učesnika lokovne kolonije na reci Kolubari biće dostupna javnosti u Galeriji KC „Hadži Ruvim“ do 22. septembra.

Related posts

Leave a Comment