MILUTINOVA GALERIJA POD VEDRIM NEBOM

Danas je na Kneževom polju na planini Povlen novinaru “Politike” u penziji, piscu i publicisti Radovanu Popoviću (85) uručena nagrada “Beli”, koju dodeljuje Udruženje “Beli Povlen” za doprinos novinarstvu u oblasti kulture i otkrivena je skulptura – spomenik pesniku Petru Pajiću, rad Milutina Rankovića.

(Na slici gore su Zoran Živković, Radovan Popović, Akademik Dušan Kovačević, akademik Matija Bećković, akademik Milosav Tešić , umetnik Milutin Ranković…)

To je peta skulptura Milutina Rankovića na ovoj planini, gde je stvorena svojevrsna galerija pod vedrim nebom.

Prvi dobitnik nagrade “Beli” bio je Miloš Jevtić, novinar i publicista.

Novčani iznos nagrade “Beli” u iznosu od hiljadu evra obezbedila je i ovoga puta lajkovačka firma „Iva agrar“, koji je dobitniku uručio  lično vlasnik firme Živorad Lazarević.

Prošle godine spomenik na Kneževom polju na Povlenu dobio je Radovan Beli Marković, takođe rad Milutina Rankovića, prethodno je postavljena skulptura monaha Čuvar Povlena, a danas su na Kneževom polju postavljene i Milutinove skulpture Monah i Čobanin.

Kažu, da ko dodirne opanak Milutinove skulpure povlenskog pastira, biće istrajan kao srpski opanak, živeće dugo i put će mu biti srećan gde god da je naumio!  

Related posts

Leave a Comment