ZAJEDNIČKOM AKCIJOM DO BOLJIH USLOVA U ŠKOLI U PEPELJEVCU

Početak nove školske godine 20 učenika škole u Pepeljevcu dočekaće u bitno upodobljenim uslovima, zahvaljujući inicijativi meštana i razumevanju lokalne samouprave.

Po drugi put ove godine, Pepeljevac je ponovo za primer!

Inicijativa je krenula od Saveta roditelja, nakon čega je u saradnji sa direktorkom matične škole Biljanom Žujović predlog predočen lokalnoj samoupravi. Lokalna samouprava je predlog bez dvoumljenja prihvatila i rebalansom budžeta opredelila sredstva u iznosu od 1,2 miliona dinara za neophodne radove na objektu Izdvojenog odeljenja lajkovačke OŠ “Mile Dubljević” u Pepeljevcu.

Foto: stari izgled učionice škole u Pepeljevcu

U ime Saveta roditelja, meštanin Pepeljevca Aleksandar Pavlović pojašnjava da je ideja u startu bila da lokalna samouprava obezbedi sredstva za materijal za neophodne radove, a da meštani organizuju akciju i to besplatno odrade. Tako je i bilo.

A kako to obično biva, sa početkom realizacije otvore se i novi radovi. Tako je bilo i ovoga puta. Umesto samo krečenja, ispostavilo se da zidove treba obiti, malterisati i gletovati, pa tek onda krečiti.

Srećna okolnost je što je to odrađeno donacijom jedne valjevske firme, koja kada je videla šta zapravo meštani Pepeljevca rade, nije htela da naplati izvedene radove.

Podovi u učionicama su kompletno rekonstruisani i u svim fazama taj posao su odradili meštani.  

Kako smo videli na licu mesta, sve se odvijalo u jednoj lepoj radnoj i drugarskoj atmosferi, sa puno elana.

U samoj školskoj zgradi vršene su sve neophodne popravke, od prozora do najsitnijih detalja.

Neće izostati ni uređenje dvorišta, ograda oko školskog igrališta, a donacijom “Elmonta” obezbeđena su sva vrata na pomoćnom objektu škole.

Aleksandar Pavlović je u ime Saveta roditelja i meštana Pepeljevca između ostalog rekao:

“Ovom akcijom smo svi zajedno ličnim primerom zajedništva i sloge podsetili sve na prave vrednosti drugarstva i socijalizacije u ovim teškim vremenima i učinili korak ka poboljšanju uslova za boravak i školovanje dece u Izdvojenom odeljenju OŠ “Mile Dubljević” u Pepeljevcu. U narednom periodu očekuje nas još radova, kako bi naše selo učinili lepšim i boljim za život.”

Direktorka škole Biljana Žujović, vidno zadovoljna što je do uspešne realizacije ideje o uređenju škole u Pepeljevcu došlo, pohvalila je inicijativu Saveta roditelja, zahvalila se lokalnoj samoupravi na podršci i meštanima Pepeljevca na pokazanom entuzijazmu. Naglasila je, da će učenici u Pepeljevcu novu školsku godinu otpočeti u gotovo besprekornim uslovima, upravo zahvaljujući svima u lancu koji su bili na visini zadatka.

Na ekstremno visokim temperaturama, ovog leta iz dana u dan, učesnici akcije uređenja škole u Pepeljevcu bili su: Aleksandar Pavlović i Aleksandar Savković, Nemanja Vukašinović, Bojan i Dejan Bojičić, Miloš Pantelić, Dejan Stanojević, Nikola Jevtić, Marko Kovačevic, Boban Brdarić, Milorad Mitrović, Miroslav Selenić, Lazar Mešterović, Rade Vasiljević, Saša Kovacević, Ivan Pantelić, Saša Vukašinović, Miloš Milićevic, Nenad Lukić, Sasa Brdarić, Milovan Milosavljević i Andrija Brdarić.

Unutrašnjost školske zgrade je biće potpuno spremna za početak nove školske godine, dok će neki radovi na uređenju školskog dvorišta biti okončani nešto kasnije.

Podsećamo, ovo je drugi put ove godine da meštani Pepeljevca svojom slogom i akcijom daju primer drugima. U mesecu aprilu organizovali su uspešno veliku akciju uređenja dvorišta škole u Pepeljevcu, u kojoj je učestvovao veliki broj meštana sela Pepeljevca i Strmova, roditelja dece koji pohađaju nastavu u Pepeljevcu, kao i roditelja bivših đaka i bivših učenika. Ni tada nije izostala pomoć lokalne samouprave I lajkovačkog komunalnog preduzeća. Tada je odrađeno i uređenje pomoćnog objekta škole, deo prostora pored igrališta – prostor srušenog starog doma i prostor oko zgrade PTT, izvršeno  orezivanje grana drvoreda borova i lipe oko škole, izvađeni su stari panjevi drveća… I ta prolećna akcija sređivanja je značila mnogo.

Već tada, meštani Pepeljevca su najavili nove akcije, što ne izostaje ni ovoga puta. Žele, kažu, da njihovo selo bude optimalno za život u svim segmentima i da mladi s radošću ostaju na svojim ognjištima.

Related posts

Leave a Comment