ODRŽANO UMETNIČKO VEČE NARODNOG GUSLARA ŠAROVIĆA

U organizaciji Ravnogorskog pokreta Lajkovac sinoć je, i pored lošeg vremena, u Ribolovačkom domu kod Jolića vodenice na reci Kolubari u Lajkovcu održano Umetničko veče – pevanje uz gusle narodnog guslara Milorada M. Šarovića.

Program je započet himnom Bože Pravde i uvodnim govorom predsednika Ravnogorskog pokreta Lajkovac.

“Prisutnost i zainteresovanost omladine pokazatelj je da rad Ravnogorskog pokreta Lajkovac nije ostao nezapažen.

Pevanjem uz gusle narodnih epskih pesama kojima čuvamo i negujemo nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, deca i omladina su se upoznala sa osnovnim principima pevanja u desetercu uz guslanje na jednožičnim gudačkom instrumentu-guslama.

Zainteresovana deca i omladine probala su pevati i guslati na guslama i javila se želja sa osnivanjem škole gusala. Upravo na ovaj način se čuva i istorija kako našeg zavičaja tako i našeg naroda, takođe čuli smo istorijski uvod o nastanku i značaju gusala jer ni jedan drugi zvuk instrumenta i pevanje uz gusle ne može opisati Srpski narod bolje od gusala”, rekao je u ime organizatora Nenad Milošević.

Milorad M Šarović nosi titulu narodnog guslara, član je Guslarskog društva Nikola Tesla, kao i Guslarskog saveza Srbije.

Šarović piše, kako kaže,  istorijsku istinu o Srbinu, da se ne zaturi i ne zaboravi.

Prisutnoj deci i omladini podeljen je školski pribor štampan na ćirilici, kao i Ravnogorska – istorijska čitanka, Izdavačke kuće NIP „Dečije novine“ iz Gornjeg Milanovca čiji su autori  dr Kosta Nikolić, dr Bojan Dimitrijević i Borisav Čeliković.

Realizaciju projekta podržala je Opština Lajkovac.

Related posts

Leave a Comment