STOČARSKI SPEKTAKL U LAJKOVCU

Milan Milaković iz Mratišića najuspešniji je farmer na lajkovačkoj 37.Izložbi priplodnih goveda simentalske rase.

Drugu godinu uzastopno šampionka izložbe priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu je krava Lara, vlasništvo Milana Milakovića iz Mratišića. Ovo grlo je bilo i šampion II Republičke izložbe goveda simentalske rase u Kruševcu.Mladom Milakoviću, koji potiče iz poznate farmerske porodice, pripalo je i priznanje za apsolutnog šampiona izložbe jer je izveo odlične kolekcije u sve tri kategorije.

U kategoriji junica grlo Malina upravo iz štale Milana Milakovića iz Mratišića proglašeno je za šampionku, a pet ravnopravnih pratilja u kategoriji junica su: SANA Vojina Jerotića iz Vrhovine, MICA Slobodana Grbića iz Donjeg Mušića, JANA Živojina Đorđevića iz Jabučja, SUZA vlasnika Marka Milosavljevića iz Dučića i OLJA Vidosava Čitakovića iz Gornjeg Mušića.

U kategoriji krava za najbolje grlo proglašena je Mara stočara Slavoljuba Ćatića iz Jabučja. Ravnopravne pratilje u kategoriji krava su: SARA vlasništvo Živomira Markovića iz Strmova, MILICA vlasništvo Srednje Poljoprivredne škole Valjevo i VANA vlasništvo Slavice Lazić iz Gornje Bukovice.

Za najkvalitetniju prvotelku izabrana Mila, vlasnika Živomira Markovića iz Strmova. Pratilje u kategoriji prvotelki su: OLIVA
vlasnik Milovan Babića iz Jabučja, TINA vlasnika Slobodana Novakovića iz Tabanovića i MARIJETA Vidosava Čitakovića iz Gornjeg Mušića.

Najbolju kolekciju krava izveo je Marko Milosavljević iz Dučića, čuveni odgajivač simentalca. Priznanje za najbolju kolekciju junica pripalo je Draganu Žujoviću iz Vračevića, a za najkvalitetniju kolekciju prvotelki Milanu Milakoviću.

Posebno priznanje dodeljeno je Aleksandru Jevriću iz Jabučja, kao najboljem stočaru u opštini Lajkovac i ova nagrada je ustanovljena ove godine. Novčane nagrade iznosile su od 15.000 do 30.000 dinara.

Na 37. Izlođbi priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu uručene su i dve plakete za dugogodišnji uspešan rad i doprinos razvoju stočarstva kolubarskog kraja: Slavici Petrović, koja je 35 godina u kontinuitetu davala doprinos u organizaciji i realizaciji izložbe u Lajkovcu i dr Radosavu Vujiću iz valjevske Poljoprivredne stručne službe.

Na odlično organizovanoj izložbi 33 stočara kolubarskog kraja predstavila su 118 priplodnih grla. Da poljoprivreda ima perspektivu u kolubarskoj dolini i brdima, organizator je pokazao tako što je najmlađim članovima porodica farmera-stalnih izlagača dodelio male statue govečeta.

Izložbu je otvorio predsednik Opštine Lajkovac Andrija Živković, koji je ukazao na skoro četrdesetogodišnji kontinuitet izložbe simentalaca u Lajkovcu, nazivajući „neprocenjivim nacionalnim blagom“ ono što kolubarski domaćini predstave na manifestaciji.

Komisiju za ocenjivanje grla činili su poznati stručnjaci: Dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo Zemun polje (predsednik), dr Radivoje Đurđević iz Stočarsko-veterinarskog centra Velika Plana i dr Radosav Vujić iz Poljoprivredno-savetodavne stručne službe Valjevo.

Centar za poljoprivredu Lajkovac, predvođen direktorom i uglednim agronomom Nikolom Radulovićem, još jednom se pokazao kao vrstan organizator. Opština Lajkovac je generalni pokrovitelj, a organizatori izložbe bili su Centar za poljoprivredu Lajkovac, Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara“ Lajkovac i Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubarski simentalac“ Valjevo.

Nagrade su uručivali predsednik opštine Andrija Živković, predsednik Skupštine opštine Živorad Bojičić, koji je i predsednik Organizacionog odbora ovogodišnje izložbe i poznati lajkovački privrednik Živorad Lazarević, jedan od redovnih sponzora manifestacije.

Related posts