NEVREME PROTUTNJALO I OSTAVILO PUNE RUKE POSLA

Jako olujno nevreme praćeno obilnim padavinama i gradom koje je protutnjalo područjem lajkovačke opštine uposlilo je sve subjekte delovanja u sistemu zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama.

Na barsku prugu, 200 metara od nadvožnjaka na potezu u pravcu Beograda, usled olujnog vetra palo je drvo, pa je železnički saobraćaj danas bio u kratkotrajnom prekidu, sve dok vatrogasci nisu uklonili drvo sa pruge.

Pored intervencije na pruzi, usled nevremena lajkovački vatrogasci imali su još četiri tehničke intervencije na terenu.

U više navrata bilo je i prekida u snabdevanju električnom energijom.

Najveći teret posla na otklnjanju posledica nevremena pao je na lajkovačko komunalno preduzeće. I pored toga što je nedavno očišćen, došlo je do zapušenja kanala kod Europroma, pa su kao urgentno ekipe “Gradske čistoće” brzom intervencijom rešile najpre problem prohodnosti tog kanala.

Bilo je šest slučajeva izlivanja kišne i fekalne kanalizacije, poplavljeni su podrumi pet stambenih zgrada u centru Lajkovca. Ekipe komunalnog preduzeća, koje su tokom popodneva i večeri ispumpavale vodu iz podruma zgrada i uklanjale polomljene grane sa javnih površina, su i dalje na terenu, a za sutra je planirano čišćenje i pranje ulica i neophodna  dezinfekcija nakon ovakvog nevremena.

Nevreme, koje je otpočele potpunim zamračenjem usred dana je za tili čas napravilo pravi haos. Usled oluje koja je protutnjala Lajkovcem, ulice su bile poplavljene, jer je bilo nemoguće da kišna kanalizacija blagovremeno apsorbuje ogromnu naglu količinu padavina. Voda se potom brzo povukla sa ulica, nakon čega je saobraćaj normalizovan.

Bilo je i kratkotrajnog grada veličine lešnika mahom, ali i veličine oraha, koji je pretio da uništi useve.

Jak olujni vetar pomerao je drveće i otkidao čitave grane, a ponegde je lomio i stabla. Bilo je i popadalih crepova sa objekata, a po raspoloživim informacijama najviše su stradali pomoćni objekti starije i slabije građe.

Nevrememe je na područje Lajkovca stiglo dva sata ranije od najavljenog, a za kratko vreme napravilo je pravu pometnju i ostavilo brojne posledice.  

Evo, kako je izgledalo tokom vevremena na području opštine Lajkovac:

https://www.instagram.com/reel/Cvj_jlmNo5L/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://www.instagram.com/reel/Cvj99lKNPAW/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://www.instagram.com/p/Cvj_IMvNoEZ/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Related posts

Leave a Comment