KONKURS LAJKOVAČKE BIBLIOTEKE ZA KNJIŽEVNU NAGRADU “RADOVAN BELI MARKOVIĆ”

Gradska biblioteka Lajkovac raspisala je danas (30. juna) po drugi put Konkurs za književnu nagradu „Radovan Beli Marković“ za roman ili knjigu pripovedaka (prića), koji će biti otvoren do 1. septembra.

Književna nagrada, ustanovljena prošle godine, sastoji se iz Povelje i novčanog iznosa od 120.000 dinara.

Ovo je jedan u nizu planiranih načina, da se Lajkovac oduži svom uglednom sugrađaninu.

Nagrada se dodeljuje za knjževno delo na srpskom jeziku objavljeno u prošloj godini, kao i za književno delo objavljeno u ovoj godini do datuma otvaranja konkursa.

Predloge za nagradu mogu poslati pojedinci, izdavači i ustanove kulture.

Književna dela u tri primerka sa punim imenom i prezimenom i kraćom biografijom treba dostaviti lično ili poštom na adresu: Gradska biblioteka Lajkovac, Vladike Nikolaja 6, 14244 Lajkovac, sa naznakom “ZA KINJIŽEVNU NAGRADU RBM”.

Knjige poslate na konkurs se ne vraćaju.

Žiri će rezultate konkursa saopštiti do 5. oktobra, a nagrada će dobitniku svečano biti uručena 10. oktobra, na dan rođenja književnika Radovana Belog Markovića, u porti manastira Svetog Georgija u Ćelijama kolubarskim, rodnom mestu poznatog književnika.

Slavica Garonja iz Beograda prvi je dobitnik književne nagrade „Radovan Beli Marković“ za roman „Šapati Male Vlaške“.

Gradska biblioteka Lajkovac ubuduće će nositi naziv Narodna biblioteka „Radovan Beli Marković”.

Ideja je i da Legat Emilije i Radovana Belog Markovića bude smešten u jednom od konaka u naselju Vojni krug, namenjenih kulturnim sadržajima.

Književnik Radovan Beli Marković bio je prvi dobitnik Povelje za životno delo opštine Lajkovac, koja mu je uručena 16. septembra 2021. godine, povodom Dana opštine Lajkovac.

Poznati srpski književnik i najpoznatiji Lajkovčanin preminuo je 19. januara prošle godine, u 75. godini.

Lajkovac dostojno čuva uspomenu na svog Književnika, koji je ovoj varoši i srpskoj književnosti dao nemerljiv doprinos i nastoji da mu se oduži na što dostojnije načine. Ustanovljenje književne nagrade “Radovan Beli Marković”, koja će dobitnicima biti uručivana upravo na dan književnikovog rođenja je samo jedan od tih načina.

Related posts

Leave a Comment