LOKALNI PARLAMENT USVOJIO DRUGI REBALANS BUDŽETA

Na 22. sednici Skupštine opštine Lajkovac odbornici su, kao najznačajniju tačku dnevnog reda, usvojili Odluku o drugom rebalansu budžeta. Rebalansom je opštinski budžet uvećan za 115.842.229 hiljada dinara, tako da sada iznosi 1.212.262.351 hiljadu.

Drugi rebalans je u izjavi za medije posle sednice prokomentarisao predsednik opštine Andrija Živković:

„Od tih 115 miliona dinara veliki deo biće opredeljen za funkcionisanje naših ustanova i preduzeća u drugom delu godine. Najbitnija investicija u drugom delu godine jeste izgradnja Seoske kuće u Vračeviću, vrednosti oko 50 miliona dinara. Kao najveće selo naše opštine posle Jabučja, Vračević zaslužuje da dobije takav objekat. Biće to mesto okupljanja svih meštana, ali će takođe biti dato na korišćenje i FK Vračević. Sve drugo su tekući radovi: nasipanje lokalnih i nekategorisanih puteva, asfaltiranje rupa i uređenje kanala, propusta i slično. Izdvojili smo i sredstva za završetak unutrašnjeg uređenja konaka Brene Radić i konaka Mihailović, gde su gotovi spoljašnji radovi i parterno uređenje, ostalo je da se prvi konak, napravljen pre deset godina, završi spolja. Naš plan jeste da konake otvorimo na Dan opštine – 16.septembra. Načelno je dogovoreno da tu preselimo Gradsku biblioteku i Turističku organizaciju. Jedan deo konaka predstavljaće legat našeg književnika Radovana Belog Markovića, tako da će konaci predstavljati kulturno blago opštine Lajkovac, ali i čitavog Kolubarskog okruga. Prostor je veliki, u dvorištu je veliki amfiteatar i pozornica, mislim da čak prevazilazi potrebe opštine Lajkovac, tako da ćemo se potruditi da kulturna dešavanja već od sledeće godine, od proleća do kasne jeseni, preselimo tu.

Nije bilo u sklopu rebalansa, ali je interesantno za građane opštine Lajkovac: sa Ministarstvom građevine potpisali smo okvirni sporazum koji se odnosi na razvoj lokalne infrastrukture i jačanje lokalnih samouprava. Od ministarstva smo dobili 80 miliona dinara, što će biti utrošeno na izgradnju lokalnih puteva, kada zvanično potpišemo sporazum u drugoj polovini godine. Odvojili smo novac za projektovanje kišne kanalizacije u ulici Alekse Šantića u centru Lajkovca, koja ima dugogodišnji problem prilikom većih kiša, jer je pre 15-20 godina greškom kišna kanalizacija uvedena u fekalnu. To ulica će biti prioritet, kao i ulica Albanske spomenice, ali i putevi u seoskim područjima za koje imamo projekte: Bajevac, Nepričava, Pepeljevac, Ćelije itd.“

Na letnjem zasedanju lokalnog parlamenta usvojena je i Odluka o završnom računu budžeta opštine Lajkovac za 2022. godinu. Izvestilac Mirjana Đaković navela je da su značajna sredstva realizovana za predškolsko i školsko obrazovanje (besplatne užine, prevoz, udžbenici, romska deca ne plaćaju vrtić), pomoć penzionerima, vojnim i porodičnim invalidima, Pomoć u kući“ na gradskom i seoskom području. Istakla je da su, prema planovima i programima, sredstva za ekologiju, kulturu, verske objekte, zdravstvo, sport i informisanje skoro stopostotno realizovana, jedino je program poljoprivrede podbacio sa 44 posto realizacije. Zahvaljujući dovođenju investitora smanjena je nezaposlenost u opštini za pet odsto, na šta se nadovezao i predsednik Živković:

„Čuli ste na na skupštini ste da je u odnosu na prošlu godinu nezaposlenost smanjena za 5%, tako da na birou u Lajkovcu sada ima oko 300 ljudi koji čekaju posao. Veliki doprinos tome su dali autoputevi izgrađeni u Srbiji, a jedan od njih je i Miloš Veliki koji prolazi kroz opštinu Lajkovac, kao i buduća brza saobraćajnica do Valjeva, što je jedan od preduslova da Lajkovac bude interesantan investitorima. Prošle godine smo otvorili jedan od pogona nemačke kompanije IGB Automotiv, najveći projekat u poslednjih nekoliko decenija, gde danas radi 200 naših sugrađanki, što je znatno doprinelo da se broj nezaposlenih smanji. To je značajno i za lokalni budžet, zbog većeg priliva poreza na zarade, što znači da možemo uraditi više asfalta, opremiti vrtiće i škole. U toku su pregovori za otvaranje pogona za proizvodnju stočne hrane koji će uposliti 40-50 ljudi, odabrana je lokacija, samo da se vidi da li će se dogovoriti sa potencijalnim prodavcima. Ono što je važno i odgovara im jeste to što imamo opremljenu komunalnu i putnu infrastukturu, kao i blizina autoputa, odnosno petlja u Nepričavi koja je od Lajkovca udaljena svega dva kilometra. Da se slika Lajkovca po pitanju nezaposlenosti puno promenila u odnosu na  pre nekoliko godina dokaz su Javni radovi za uređenje zelenih površina, gde smo ove godine primali 10 osoba, a samo se dvoje lica prijavilo. Ranije je za takvo radno mesto bilo po 5-6, pa i više kandidata. Lajkovac, kao i veći deo Srbije, u problemu je sa radnim mestima jer se broj nezaposlenih drastično smanjio u odnosu na period od pre desetak i više godina. Istakao bih problem kadrova za seoske ambulante: mi izdvajamo sredstva za rad seoskih ambulanti, ali ne možemo naći lekare na birou koji bi radili u seoskim sredinama.“

Na 22. sednici konstatovana je ostavka člana Opštinskog veća Bojana Lukića, a tajnim glasanjem za novog člana Veća izabran je Nikola Tomić, diplomirani inženjer rudarstva iz Lajkovca, koji je i ranije obavljao tu dužnost.

Nakon sprovedenog konkursa za direktora JP „Gradska čistoća“ imenovan je dosadašnji v.d. direktora Darko Jevtić, master inženjer elektrotehnike i računarstva iz Donjeg Lajkovca. Jevtić se zahvalio odbornicima na imenovanju:“Nadam se da ću ispuniti vaša očekivanja, a da ćemo zajedničkim radom i naporima, lokalna samouprava i komunalno preduzeće, učiniti da budemo još bolji. U tom kontekstu želim da vas obavestim da preduzeće od 21. juna 2022. godine ne duguje ni dinar, odnosno sve obaveze prema JPKP Lazarevac izvršavamo na vreme.“

Na dnevnom redu bio je i Izveštaj o realizaciji Programa poslovanja Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko Tamnava“ Ub u 2022. godini. Direktor Zoran Petrović je najavio da izgradnja deponije u Kaleniću kreće uskoro jer je za sledeću nedelju zakazano potpisivanje ugovora sa izvođačima, vredosti 28,5 miliona evra. Očekuje se da regionalna deponija bude u funkciji sredinom 2025. godine. Do tada loklane samouprave i komunalna preduzeća imaju obaveze u vezi izgradnje i opremanja transfer stanica i reciklažnih dvorišta, za šta je opština Lajkovac opredelila lokaciju.

Imajući u vidu da na postojećoj deponiji u Lajkovcu više nema mesta, na današnjoj sednici doneta je odluka o pribavljanju nepokretnosti za potrebe proširenja deponije. Rebalansom je opredeljen novac za kupovinu parcele u KO Jabučje koja ispunjava uslove, a čija je vrednost po proceni Poreske uprave 2.960.100 dinara.

Skupština je prihvatilla i Druge izmene i dopune Programa uređivanja građevinskog zemljišta za 2023. godinu; Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta; Odluku o pristupanju izradi Plana razvoja opštine Lajkovac: Druge izmene i dopune Programa poslovanja JP „Gradska čistoća“ za 2023. godinu; Program raspodele sredstava od naknada za korišćenje šuma i šumskog zemljišta opštine Lajkovac za 2023. godinu i druge odluke.

Na kraju sednice, kao poslednja tačka dnevnog reda, raspravljalo se o predlogu odborničke grupe „Za bolji Lajkovac“ o poništenju sporazuma sa opštinom Lazarevac i JPKP Lazarevac iz 1981. i 2011. godine, kao i potpisivanju novog sporazuma po kojem bi se uspostavili partnerski odnosi u pogledu vodosnabdevanja između komunalnih preduzeća Lajkovca i Lazarevca.

“Da sporazum iz 1981. zapravo bude polazna osnova pregovora, jer priznaje opštini Lajkovac suvlasništvo nad vodovodom, da bez saglasnosti opštine Lajkovac nema promene cene vode i da opština Lajkovac učestvuje u dodatnim kapacitetima”, predlog je izneo šef odborničke grupe Nenad Ostojić, s kojim je konstruktivno diskutovao predsednik opštine Andrija Živković, a u izjavi posle sednice o tome rekao:

„Uvek sam bio otvoren za konstruktivne predloge koji prevazilaze vanpolitička pitanja i dešavanja, spreman sam da to podržim i razgovaram sa njima. Problem vodosnabdevanja u Lajkovcu postoji poslednjih 30 godina i sa tim „mučimo veliku muku“. Predlog grupe Zavetnici kao vladajuća većina smo podržali, možda malo izmenjen jer je predloženi zahtev demagoški i dopadljiv uhu, ali nije realno da se realizuje u stvarnosti. Nisam toliki optimista da će i ovo što smo danas usvojili uroditi plodom, jer je zahtev prvobitno bio da stupimo u pregovore sa komunalnim preduzećem u Lazarevcu po pitanju vodosnabdevanja i poništenja sporazuma iz 1981, odnosno 2011.godine. Nismo ga kao takvog usvojili jer mi to već radimo, niz godina imamo konstantne pregovore sa JPKP u Lazarevcu, nego da u budućim pregovorima i sastancima učestvuju predstavnici lokalnog parlamenta: po jedan predstavnik opozicije i vlasti kako bi svi bili upoznati sa tim dešavanjima i pregovorima. Naravno, biće mi drago ako bude nekih pomaka i rešimo problem vodosnabdevanja na predložen način.

Vodosnabdevanje u Lajkovcu je bolje nego što je bilo pre, ali ne kako mi želimo, u nekim delovima dana ti viši delovi grada imaju vodu za razliku od pre. Vodu danas nemaju stanari stambenih zgrada koji žive na višim spratovima i ja im se izvinjavam, a ono što nama smeta jesu neplanska i nenajavljena isključenja od strane Lazarevca.

Naseljeno mesto Ćelije odavno kuburi sa vodom, ali se nadam da ćemo od ponedeljka taj problem rešiti izgradnjom novih pumpi i podstanica koje smo postavili, čekamo samo da se povežu na struju. Od ponedeljka meštani će imati vodu, koju nisu imali usled obaranja pritiska od strane lazarevačkog komunalnog.

Svakog leta je aktuelna tema vodosnabdevanja u Lajkovcu, to nije novo ali ponavljam najsrećniji bih bio kada bi se na ovaj predloženi način rešio taj problem, iako znam da smo više puta pokušavali i nismo uspeli u tome. Siguran sam da će odbornici biti dosta upućeniji u odnose Lajkovca i Lazarevca, tako da ćemo videti već na sledećoj skupštini šta i kako je bilo. Svaki konstruktivan predlog što se nas tiče biće izglasan u parlamentu, a predstavnici opozicije svojim prisustvom mogu da da se uvere kako je to u stvarnosti.“

Na kraju je Živković izjavio da je, sa saradnicima, doneo odluku da vašarište već od 7. jula ponovo bude na šetalištu u ulici vojvode Mišića.

Related posts

Leave a Comment