ZAVRŠEN AMFITEATAR I PARTERNO UREĐENJE KONAKA U VOJNOM KRUGU

Gradnja replika konaka Brene Mihajlović i Radića u lajkovačkom naselju Vojni krug započeta je pre oko 10 godina, na osnovu sporazuma sa RB Kolubara za preseljenje naseljenog mesta Mali Borak.

Parternim uređenjem, odnosno izgradnjom amfitetatra, staza i ograde, završenim ovog proleća, polako se zaokružuje projekat i približava se privođenje nameni objekata i budućeg reprezentativnog prostora.

To je konstatovao i predsednik opštine Andrija Živković, obilazeći dvorišni prostor i objekte sa zamenikom Obradom Milutinovićem i rukovodiocem Odeljenja za komunalno-stambene, građevinske i urbanističke poslove Predragom Mirkovićem.

„Konačno, nakon toliko vremena završavamo veoma značajan posao za opštinu Lajkovac, pogotovo za ovaj deo grada. Naša vizija pre nekoliko godina bila je da Vojni krug infrastrukturno što više razvijamo i opremamo, a imamo ovde i zatvoreni bazen, novu Zelenu pijacu, modernu saobraćajnicu koja vodi od pijace ka bazenu, uz brojne sportske sadržaje. Mislim da je ovo celina koja je nedostajala, namenjena kulturnim potrebama i događajima.

Pre godinu dana krenuli smo u završetak radova na oba konaka, a najveći deo posla je bio uređenje parternog prostora sa izgradnjom velikog amfiteatra, kao i unutrašnje uređenje oba objekta. Parterno uređenje je najvećim delom završeno, uslediće i ozelenjavanje prostora, koji inače zauzima čitav hektar.

Čeka nas i opremanje oba konaka nameštajem, jer je u planu da ove objekte što pre predamo našim ustanovama kulture na korišćenje.

Jedan od konaka bi trebalo da bude zajednička adresa za Gradsku biblioteku i Turističku organizaciju, dok drugi objekat planiramo da posvetimo našem poznatom književniku Radovanu Belom Markoviću.

Trudićemo se da sve završimo do gradske slave ili do Dana Lajkovca – 16.septembra, kada ćemo svečano otvoriti oba objekta.

Siguran sam da će ovaj prostor služiti Lajkovčanima za brojna kulturna dešavanja u letnjem delu godine. Ako ne budu mogli u tome da uživaju od ovog leta, onda će to sigurno biti od jeseni.

Tako će sugrađani, pored svog Kulturnog centra i bioskopa koji je renoviran pre par godina, imati još jedno mesto za uživanje u kulturnim zbivanjima. S obzirom da je prostor grandiozan za našu opštinu, nadam se da će se baš ovde odvijati i pojedini kulturni događaji značajni za ceo Kolubarski okrug.“

Živković je naveo da je kompletne radove finansirala Elektroprivreda Srbije, po sporazumu o iseljenju Malog Borka za potrebe Rudarskog basena Kolubara.  Ostalo je da komunalno preduzeće uradi kišnu kanalizaciju i da zelenilom i drugim sadržajima bude oplemenjen prostor. Završna faza je koštala oko 15 miliona dinara: parterno uređenje oko 12 miliona dinara, a sređivanje konaka 3 miliona. Za opremanje konaka i ozelenjavanje prostora oko amfiteatra biće odvojen dodatni novac, rekao je predsednik Živković.

Related posts

Leave a Comment