CELO JABUČJE ĆE DO JESENI IMATI KANALIZACIJU

Lajkovac je uvek prednjačio u odnosu na druge opštine Kolubarskog okruga po sredstvima opredeljenim za ekološka ulaganja. Pored rudne rente, Lajkovac je do 2019. godišnje imao oko 120 miliona dinara ekološke takse od Rudarskog basena „Kolubara“. Zahvaljujući tome, značajan deo Lajkovca pokriven je kišnom i fekalnom kanalizacijom.

Od 2019. godine novac od ekološke takse ne ide direktno lokalnim samoupravama,  već državi, ali se nadoknađuje na druge načine. Jedan od njih je projekat „Čista Srbija“ u kojem  je Lajkovac među prvih 14 opština i gradova u kojima se realizuju obimni radovi na izgradnji komunalne infrastrukture. To je istakao i predsednik opštine Andrija Živković označavajući početak izgradnje kanalizacione mreže u Jabučju, u ulici koja vodi preduzeću „Borverk“, odnosno RESILUX:

„Za opštinu Lajkovac je opredeljeno dve milijarde dinara, što je više od dva naša godišnja budžeta, za izgradnju fekalne kanalizacije i novih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U toku prošle godine urađeno je prvih 11 kilometara kanalizacione mreže u okviru projekta „Čista Srbija“. U Rubribrezi je izgrađeno 4-5kilometara kanalizacione mreže, tako da smo pokrili celo selo fekalnom kanalizacijom. Urađeno je tri kilometra kanalizacione mreže u Bogovađi, deo kanalizacije u Jabučju- Donji kraj dužine 4 kilometra, a ostalo je da se uradi 20 kilometara za celo selo: od Viša,  Donjeg kraja, Gaja i Šerinke do Starog sela.

Ti radovi su počeli pre par dana, a nadam se da će biti završeni do prvih jesenjih meseci. Pored kanalizacione mreže, biće izgrađeno pet podstanica koje će moći da svu otpadnu vodu guraju kroz kanalizacione mreže. Svaki deo Jabučja imaće po jednu podstanicu, a od 20 kilometara mreže tri kilometra će biti mreža niskog pritiska, gde će se raditi posebni priključci na šahtove za domaćinstva. Obavezali smo se da u okviru toga snosimo troškove izgradnje tih šahtova, tako da domaćinstva neće imati nikakve troškove za priključivanje na kanalizacionu mrežu.

Kada se završi projekat „Čista Srbija“, Lajkovac će biti jedna od retkih opština u Srbiji gde je 70% stanovništva priključeno na kišnu i fekalnu kanalizaciju. Ako se uzme u obzir da Lajkovac i Jabučje kao najviše naseljena mesta imaju preko 8000 stanovnika, plus Rubribreza, očekujem da oko 10000 stanovnika Lajkovca do kraja ove godine bude priključeno na kanalizacionu mrežu.

U toku je izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju postojećeg postrojenja za preradu otpadnih voda u Ćelijama, kao i izgradnja još jednog mini-kompaktnog postrojenja za Bogovađu, čime ćemo povećati kapacitet postrojenja na 10000 korisnika, što je optimalno za Lajkovac u ovom trenutku. Ovaj deo Lajkovca, koji gravitira ka Jabučju, imao je puno problema  zbog izlivanja kišne i fekalne kanalizacije. Ubuduće kanalizacija iz Jabučja neće više ići ka Lajkovcu, već će se sabirati kod crpne stanice Borverk i biće izgrađena nova linija dužine 2 kilometra, koja će ići ka postrojenju u Ćelijama i tamo se dalje prerađivati, pa ćemo rasteretiti i taj deo kanalizacije u Lajkovcu.

Ovo je jedan od značajnijih projekata u poslednjih nekoliko decenija, a pomoći će da se ekološka svest i značaj ekologije podigne na viši nivo, iako mi prednjačimo u toj oblasti u odnosu na ostale opštine. Velika zahvalnost Vladi Republike Srbije i Ministarstvu građevine koje je prepoznalo Lajkovac i prihvatilo naše projekte u okviru Čista Srbija. Nadam se da ćemo saradnju nastaviti na obostrano zadovoljstvo, a videćemo da li ćemo moći da preko aneksa projekta da obuhvatimo kanalizacionom mrežom i mesto Ćelije, u neposrednoj blizini postrojenja, čime bismo zaokružili kanalizacionu mrežu na teritoriji Lajkovca.“

Živković je naveo da je vrednost svih radova u Jabučju u okviru projekta „Čista Srbija“ 530 miliona dinara, a potpuno ih finansira Vlada Republike Srbije, preko Ministarstva za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu.

Related posts

Leave a Comment