BICIKLIKADA LAJKOVAC 2023. U NEDELJU 4. JUNA

Tradicionalna sportsko – rekreativna manifestacija BICIKLIJADA LAJKOVAC 2023. održaće se u nedelju 4. juna. Organizator manifestacije, koja se tradicionalno održava krajem školske godine je lajkovačko PSD “Ćira”. Biciklijada je jedna od masovnijih lajkovačkih manifestacija i lepa prilika da učesnici isključe internet, okrenu pedalu i sa svojim sugrađanima i osmišljenim sadržajima provedu dan u prirodi. Od velikog značaja je za najmlađe, a posebno pogoduje što se manifestacija održava na samom kraju školske godine.

Okupljanje učesnika je od 8:30 ispred Gradske kuće, a polazak na stazu do Bogovađe trasom stare “ćirine” pruge planiran je u 9 časova. Dužina staze u jednom pravcu je oko 12 kilometara. Biciklijada nije takmičarskog, već isključivo rekreativnog karaktera.

U ime organizatora manifestacije, Vladan Jakovljević pojašnjava:

“Nakon okupljanja učesnika ispred Gradske kuće, koje će početi od 8:30 časova, polazak na stazu planiran je u 9 časova. Najpre prelazak preko pešačkog prelaza kod NLB banke (Komercijalna), dalje biciklističkom stazom do pepeljevačke rampe, potom idemo ulicama Železničkom, Dimitrija Tucovića i preko starog železnickog mosta  (“ćirina” pruga ) do Bogovađe, na raskrsnici desno i na tom delu ima manjih uspona do odmarališta Crvenog krsta (prođe se skretanje za manastir i vojska). Ići će se dakle laganom vožnjom starom “ćirinom” prugom do predivnog ambijenta Crvenog krsta u Bogovađi, gde je zamišljeno da najmlađe uključimo u socijalizaciju i aktivnost u prirodi.

Sama vožnja nije takmičarskog karaktera. Dužina staze u jednom pravcu je oko 12 kilometara.

Nakon dolaska u Bogovađu sledi odmor i prijava za sportske igre. Ko želi može da ode i do manastira u Bogovađi a planinari “Ćire” će i ovog puta obezbediti maksimalnu bezbednost za sve učesnike.

Pred polazak biće manji odmor i priprema za polazak istom trasom. Polazak iz Bogovađe planiran je oko 15, ili ili 16 časova,  zavisno od interesovanja učesnika.

Na čelu kolone biće policija. U koloni redari na biciklima i na začelju sanitet i vozilo za preuzimanje bicikli koje se pokvare, ili ako neko ne bude mogao dalje.

Deca nižih razreda uz pratnju roditelja ili nekog drugoga mogu učestvovati, dok đaci od petog razreda mogu samostalno.  

Biciklijada je, napominjem, rekreativnog tipa, nije takmičarska, tako da je zabranjen svaki vid samovolje i nebezbedne vožnje, takvim učesnicima bicikle biće “oduzete” i stavljene u vozilo za neispravne bicikle.

Pokušajmo da vratimo biciklijadu deci, jer ona to zaslužuju.”

Pored opštine Lajkovac, neophodnu pomoć i podršku pružiće i Kulturni centar “Hadži Ruvim”, JP “Gradska čistoća”, Dom zdravlja, Policijska stanica Lajkovac…

Organizatori očekuju odličan odziv učesnika ovogodišnje biciklijade.

Related posts

Leave a Comment