LEPTIRIĆI IDU U POŽAREVAC NA FESTIVAL TRADICIONALNIH IGARA I MODERNOG PLESA

Dve grupe predškolaca predstavljaće lajkovačku Predškolsku ustanovu “Leptiruć” na Festivalu  tradicionalnih igara i modernog plesa, koji će se u četvrtak 25. maja održati u Centru za kulturu u Požarevcu.

Obe grupe lajkovačkih predškolaca nastupiće u kategorijo modernog plesa.

Nastupiće grupa koju vode vaspitačice Mira Todorović i Mira Jović sa tačkom “Tvist”i grupa predškolaca sa vaspitačicama Jasminom Petrović i Svetlanom Pantelić, kojia će odigrati muzičko scensko delo nastalo iz projekta o svemiru koji trenutno rade ”Put u svemir”.

Festival je takmičarsklg karatkera, specifičan po tome što je član žirija i jedno dete predškolskog uzrasta.

Deca se predstavljaju svojim igrama koje se svrstana u dva bloka, blok tradicionalnih igara i blok modernog plesa a sve će to ocenjivati žiri koje čini stručni ljudi iz muzičke i umetničke struke, kao i jedan vaspitač i dete iz vrtića.

Festival tradicionalnih igara i modernog plesa organizuju požarevačka Predškolska ustanova “Ljubica Vrebalov” i Udruženje vaspitača Braničevskog okruga “Vaspitač PLUS” i tradicionalno okuplja velik broj dece iz zemlje i regiona.

Kako je Udruženje vaspitača Braničevskog okruga član Unije Balkana, ovakav vid druženja je značajan jer povezuje i utiče na razmenu iskustva učesnika. Festival okuplja veliki broj učesnika, dece predškolskog uzrasta iz cele Srbije, kao i goste iz inostranstva, a u proseku ugosti  oko 500 dece, na desetine vaspitača, direktora i stručnih saradnika.

Kao što je i najavljeno, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije izazvane virusom Kovida 19 tokom koje kulturne i javne manifestacije za decu predškolskog uzrasta nisu organizovane ili su pak organizovane uz posebne mere i u veoma smanjenom obimu u pogledu broja učesnika, Predškolska ustanova „Leptirić“ ovog proleća učestvuje na brojnim festivalima i karnevalima.

Povodom učešča na festivalima, na kojima lajkovačka PU “Leptirić”uglavnom nastupa kao favorit , direktorka ustanove Mila Mitrović Lončar ističe:

“Učešće na festivalima, bilo da su revijalnog ili takmičarskog karaktera je prilika da deca kroz javni nastup prikažu rad svoje grupe, vaspitača i svog vrtića, da obogate svoja iskustva, a takođe da crpe nove ideje za budući rad. Kulturne i javne manifestacije su svojevrsna specifičnost PU“Leptirić“ godinama unazad. Smatramo da je važno da deca od najranijeg uzrasta imaju priliku da iskažu svoje afinitete, kreativne potencijale, kao i specifično svojstvo koje svako dete poseduje, a vaspitači i roditelji da iste neguju, podstiču i usmeravaju. Roditelji i ostali zainteresovani građani imaće priliku da uživo pogledaju festivalske i karnevalske tačke na završnoj priredbi predškolaca koja će se ove godine održati u Kulturnom centru „Hadži Ruvim“ u junu mesecu.”

Related posts

Leave a Comment