NA DAN OTPORA ROMA POKRENUT PROJEKAT “ROMI, LICA PROMENE”

Fondacija za obrazovanje Roma (FOR), Evropski romski institut za umetnost i kulturu (ERIAK) i Kancelarija za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo (OSF), u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti, 16. maja organizovao je međunarodni događaj – Romi, lica promene.

Na događaju, koji je održni u prostorijama Fondacije za otvoreno društvo, govorili su gospodin Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog, gđa Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, ambasadorka Švedske u Republici Srbiji, Nj.E. gđa Anika Ben David i g-din Ciprian Necula, predsednik Fonda za obrazovanje Roma.

„Danas obeležavamo Dan otpora Roma. Ovog posebnog dana pružamo romskoj zajednici iz regiona i šire (posebno mladoj generaciji) priliku da upoznaju deo naših brojnih istaknutih romskih ličnosti, hrabrih muškaraca i žena koji su dali ogroman doprinos Romskom pokretu, u proteklih pola veka. Romi, lica promene, je projekat Romskog obrazovnog fonda. Danas lansiramo knjigu i dokumentarni film posvećen desetorici romskih lidera. Njihove priče o događajima i izazovima sa kojima su se suočavali, kao i o načinima na koje su se borili za našu emancipaciju i ravnopravnost u društvu, trebalo bi da inspirišu i daju snagu novoj generaciji romskih lidera. Njihova je obaveza da nastave borbu za bolje uslove života i za jednak tretman romske zajednice u Evropi i u svetu. Iskreno se nadam da će ovaj projekat i njegovi proizvodi inspirisati mnoge mlade Rome da se organizuju i da se uključe u misiju prethodne generacije, koju danas predstavljamo”, rekao je ko-direktor Fondacije za obrazovanje Roma Redžep Čupi.

Obeležavanju su se pridružili i istaknuti saradnici projekta Romi, lica promene.

Kroz dva obrazovna i kulturna primera (knjiga i dokumentarni film), Fondacija za obrazovanje Roma ima za cilj da posebno istakne aktivnost onih koji su dali svoj veliki doprinos romskom pokretu u zemljama kao što su Albanija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Velika Britanija, Severna Makedonija, Poljska, Rumunija i Srbija. „Naoružani“ moćnim oružjem obrazovanja i podstaknuti nepokolebivom voljom da utru put ka boljoj budućnosti za svoju braću i sestre, ovi militanti su, kroz svoj Otpor, postali Romska lica promene.

Posebna ceremonija organizovana je u čast njihovim aktivnostima, na kojoj im je dodeljena nagrada koju su dizajnirali romski umetnici Sead Kazandžiu (Albanija) i Zoran Tairović (Srbija). U znak zahvalnosti koja simbolizuje rast nove generacije romskih lidera.

Projekat Roma “Romi, lica promene” finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

16. maja 1944 u Koncentracionom Logoru Auschwitz Birkenau, SS stražari odvodili su zarobljene Rome u gasne komore na likvidaciju. Saznavši za tu nameru zatvorenici Romi i Sinti, njih oko 4 hiljade pripadnika, naoružani motkama, metalnim šipkama, cevima, ručno napravljenim noževima od lima, kamenjem i ostalim predmetima koji su im pali pod ruku! Pružili su otpor i započeli borbu protiv nemačkih vojnika, diktatora koji su bili znatno bolje naoružani, nadmoćniji i brojniji! To je prvi zabeleženi organizovani otpor koji je uspeo da odloži namere tadašnjeg okupatora da likvidira određeni broj Roma i Sinta. Svakako, ovaj istorijski događaj ne bi trebalo zaboraviti jer Romi nikada do tada nisu pružali otpor i važe za jedan miroljubiv narod! Ovaj otpor je važan istorijski dogadjaj za identitet, za Holokaust, za Pharaimos i sva stradanja Roma tokom drugog svetskog rata.

Dan otpora Roma služi kao dokaz da niko nikada ne može u potpunosti da slomi i potčini čoveka, bez obzira na to sa kolikim nivoom straha, nasilja i smrti da se suočava.

Related posts

Leave a Comment