SLAVA I DAN SESTRINSTVA U OPŠTOJ BOLNICI VALJEVO

Datum rođenja Florens Najntingejl 12. maj, obeležava se kao Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara u čast sećanja na rodonačelnicu profesije medicinskih sestara. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana medicinskih sestara je „Naše medicinske sestre, naša budućnost“, a sve je naravno podređeno zdravlju i blagostanju ljudi. U prisustvu zvanica, kolega, predstavnika grada, direktora institucija, sestrinstvo Opšte bolnice Valjevo je obeležilo ovaj svečani dan.

  • Medicinske sestre su dale nemerljiv doprinos radeći pod teškim okolnostima nove pandemije zajedno sa lekarima. Medicinske sestre i tehničari su stub zdravstvene zaštite, a u našoj ustanovi su najbrojniji kadar. Zalagaću se za poboljšanje uslova rada svih zaposlenih kako bismo još lakše obavljali naš humani poziv. Na raspolaganju svima je stalna kontinuirana medicinska edukacija i lično zastupam stav da je znanje uz iskustvo veoma značajno za obavljanje našeg posla i da ga treba stalno unapređivati  – rekla je v.d. direktorka dr sci.med. Marija Krstivojević Mirković, čestitajući Dan sestrinstva svima, sa željom za ličnim i profesionalnim napretkom u Opštoj bolnici Valjevo.

  • Kao najbrojniji medicinski radnici, medicinske sestre se moraju aktivno uključiti u buduća planiranja zdravstvene zaštite na svim nivoima kako bismo ostvarili ciljeve održivog razvoja do 2030. godine. Jedina stvar koja se nikada neće promeniti u profesiji medicinskih sestara i tehničara jeste da pacijent ostaje prioritet, a to znači posvećenost da se pomogne svakom pojedincu, da mu se očuva i unapredi zdravlje i poboljša život – naveo je VMS Vladan Ilić, pomoćnik direktora za obezbeđenje kvaliteta zdravstvene nege, dodajući da sve lekcije tokom pandemije treba pretočiti u akcije kako bi u budućnosti medicinske sestre bile zaštićene, poštovane, cenjene, i kako bi se izborile za status u struci i društvu.

Od 2012. godine kada je na današnji sveti dan osvećen hram Svetih lekara i čudotvoraca Kozme i Damjana u krugu bolnice,  od tada se Sveti Vasilije Ostroški obeležava kao zaštitnik i slava sestrinstva Opšte bolnice Valjevo. Blagoslovom njegovog preosveštenstva gospodina episkopa valjevskog Isihija, novopostavljeni duhovnik Opšte bolnice Valjevo je jerej Dragan Stanojević koji je ovom prilikom naglasio značaj sestara i istakao njihov trud i hrabrost u prethodnom periodu.

Kao domaćica slave Sv. Vasilije Ostroški i Dana sestrinstva, glavna sestra bolnice VMS Jelena Kovačević Starčević, podsetila je da se Infektivno odeljenje iako malo pokazalo kao jako značajno u prethodne tri godine.

  • Kao što se sestre Infektivnog puno puta nisu videle na mnogim fotografijama, ali su marljivo radile, tako i danas, naš dan obeležavamo radno. Imale smo sreću i jako mi je drago što su i danas sa nama naše koleginice Ceca Teodosijević, Goca Tanasijević, Dragica Filipović koje su nama u nasleđe ostavile jedan utaban put kojim smo mi u stvari samo nastavile da koračamo i budemo danas ovo što jesmo – rekla je , glavna sestra bolnice VMS Jelena Kovačević Starčević.

Povodom proslave Međunarodnog dana sestara , UMST Srbije nagradilo je Iliju Kovačevića, zaposlenog više decenija u službi Mikrobilogije. Tim povodom delegacija Opšte bolnice Valjevo je danas na svečanoj dodeli nagrada u Vrnjačkoj Banji. Ilija Kovačević je  u neprekidnom je radu poslednjih godina dao neprikosnoven značaj borbi protiv Kovida19. U svom poslu je komunikativna, profesionalna, ostvaruje empatski odnos prema pacijentima i kolegama. Izuzetno se angažuje se u timskom radu. Nikada do sada nije nagrađivan i ovo je osim za njega lično priznanje čitavom sestrinstvu Opšte bolnice Valjevo.

Višestruko nagrađivan  hor „Hadži Ruvim“ pod dirigentskom palicom Milice Babamilkić, uveličao je otvaranje Dana sestrinstva. A program su obeležile i talentovane gimnazijalke  Katarina Radmilović koja je za ovu priliku napravila filmski prikaz, i Sofija Nenadović koja je na okružnoj smotri recitovanja je bila apsolutno prva i plasirala se na republičku koja se održava sledeće nedelje.

Lepu tradiciju obeležavanja slave Sveti Vasilije Ostroški i Dana sestrinstva sledeće godine kao domaćin preuzima sestrinstvo Službe pneumoftiziologije.

Related posts

Leave a Comment